ßßß Cookit - przepis na Birramisù

Birramisù

nazwa

Wykonanie

Birramisù to nic innego jak tiramisù, w którym zamiast kawy użyto ciemnego piwa. Choć takie połączenie może wydawać się lekko kontrowersyjne, mnie od pierwszej chwili bardzo przyjemnie zaskoczyło. Zetknęłam się z nim w zeszłym roku podczas warsztatów piwa Książęcego w Akademii Kulinarnej Whirlpool. Autorem menu był wówczas Marco Ghia i to on zaproponował taką wersję słynnego włoskiego deseru. Od tamtej pory robiłam go kilkukrotnie, za każdym razem utwierdzając się, że to naprawdę sympatyczne zestawienie. Jeżeli jednak jesteście mocno przywiązani do klasyki, zapraszam na tradycyjne do bólu Tiramisù Najprawdziwszej Włoskiej Mammy z Treviso.
Na zdjęciach widzicie 2 różne sposoby podania birramisù. Osobiście, coraz częściej skłaniam się ku wersji drugiej, bo wydaje się być po prostu bardziej efektowna.
Birramisù wg. Marco Ghia
Składniki:
500g sera mascarpone
duże opakowanie biszkoptów typu savoiardi
3 jaja
9 płaskich łyżek cukru pudru
0,5 l ciemnego piwa
szczypta soli
kakao do posypania
Wykonanie:
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy z cukrem, stopniowo dodajemy mascarpone i mieszamy razem do uzyskania jednolitej konsystencji.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie partiami dodajemy ją do kremu z mascarpone.
Do płaskiego naczynia wlewamy piwo, w którym następnie zanurzamy na chwilę biszkopty, sztuka po sztuce.
Nasączone biszkopty układamy jako pierwszą warstwę na dnie naczynia. Rozprowadzamy na nich warstwę kremu. Czynności powtarzamy, układając kolejne warstwy aż do wyczerpania składników. Wierzchnią warstwę powinien stanowić krem
Życzę Wam Smacznego! :-)
Źródło:http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2015/05/birramisu.html