Wykonanie
Historia polskiego pierniczenia wzięła swój początek ponad 700 lat temu w grodzie Kopernika, więc z oczywistych powodów, na blogu nie może zabraknąć przepisu na piernik
toruński. Dalej jednak już będzie nieco mniej logicznie, bowiem autorem cytowanej receptury jest.. Francuz. Brak
polskich korzeni wybaczam w zupełności, gdy chodzi o Picassa cukiernictwa, słynnego paryskiego mistrza - Pierre'a Hermé. Przy okazji, z więcej niż czystym sumieniem, polecam Waszej uwadze rewelacyjną książkę, z której ten przepis zaczerpnęłam.Piernik
Toruński wg. Herméźródło: Pierre Hermé "Desery"Składniki na dużą formę keksową:250g
mąki pszennej250g
mąki żytniej250g
miodu naturalnego150g miękkiego
masła200g
cukru5 jaj100g suszonych
śliwek - ja zastąpiłam je
rodzynkami20g
przyprawy do piernika5g
proszku do pieczenia (1 łyżeczka)5g
sody oczyszczonej (1 łyżeczka)Wykonanie:W jednym naczyniu mieszamy wszystkie suche składniki.
Miód wraz z
przyprawą do piernika umieszczamy w rondelku i podgrzewamy, aż
miód się lekko zrumieni.
Potem zdejmujemy z ognia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Śliwki kroimy na mniejsze kawałki. Oddzielamy
żółtka od
białek. Z
białek ubijamy sztywną pianę.
Masło ucieramy z
cukrem do białości. Następnie kolejno dodajemy
żółtka. Teraz jest
pora, by wlać
miód, a następnie wrzucić
śliwki. Następnie, naprzemiennie dodajemy suche składniki i ubitą pianę. Całość starannie mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy ca 60 minut w temperaturze 180C. Gotowość sprawdzamy drewnianym patyczkiem.Uwagi:Od siebie dodałam
polewę czekoladową oraz posypkę z domowej kandyzowanej
skórki pomarańczowej. Sposób przygotowania polewy znajdziecie TU , a przepis na skórkę TAM :)Życzę Wam Smacznego! :-)