ßßß Cookit - przepis na Polska Klasyka Okiem Francuza Czyli Piernik Toruński wg. Hermé

Polska Klasyka Okiem Francuza Czyli Piernik Toruński wg. Hermé

nazwa

Wykonanie

Historia polskiego pierniczenia wzięła swój początek ponad 700 lat temu w grodzie Kopernika, więc z oczywistych powodów, na blogu nie może zabraknąć przepisu na piernik toruński. Dalej jednak już będzie nieco mniej logicznie, bowiem autorem cytowanej receptury jest.. Francuz. Brak polskich korzeni wybaczam w zupełności, gdy chodzi o Picassa cukiernictwa, słynnego paryskiego mistrza - Pierre'a Hermé. Przy okazji, z więcej niż czystym sumieniem, polecam Waszej uwadze rewelacyjną książkę, z której ten przepis zaczerpnęłam.
Piernik Toruński wg. Hermé
źródło: Pierre Hermé "Desery"
Składniki na dużą formę keksową:
250g mąki pszennej
250g mąki żytniej
250g miodu naturalnego
150g miękkiego masła
200g cukru
5 jaj
100g suszonych śliwek - ja zastąpiłam je rodzynkami
20g przyprawy do piernika
5g proszku do pieczenia (1 łyżeczka)
5g sody oczyszczonej (1 łyżeczka)
Wykonanie:
W jednym naczyniu mieszamy wszystkie suche składniki. Miód wraz z przyprawą do piernika umieszczamy w rondelku i podgrzewamy, aż miód się lekko zrumieni. Potem zdejmujemy z ognia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Śliwki kroimy na mniejsze kawałki. Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Masło ucieramy z cukrem do białości. Następnie kolejno dodajemy żółtka. Teraz jest pora, by wlać miód, a następnie wrzucić śliwki. Następnie, naprzemiennie dodajemy suche składniki i ubitą pianę. Całość starannie mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy ca 60 minut w temperaturze 180C. Gotowość sprawdzamy drewnianym patyczkiem.
Uwagi:
Od siebie dodałam polewę czekoladową oraz posypkę z domowej kandyzowanej skórki pomarańczowej. Sposób przygotowania polewy znajdziecie TU , a przepis na skórkę TAM :)
Życzę Wam Smacznego! :-)
Źródło:http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2013/12/polska-klasyka-okiem-francuza-czyli.html