Wykonanie
Lubicie batoniki
fitness, z
musli i bakaliami? Można kupić je w każdym sklepie, ale w myśl zasady: wiem co jem, warto przygotować je samodzielnie. Wówczas otrzymamy zdrową przekąskę, bez konserwantów, podejrzanych dodatków, a przede wszystkim, w swoim ulubionym, zupełnie dowolnym smaku. Rodzaj
orzechów,
bakalii i
suszonych owoców dobieramy zgodnie z własnymi upodobaniami. Do gotującego się
miodu możemy dodać
cynamon,
wanilię lub np. drobno startą
skórkę cytryny, czy
pomarańczy. Przepis jest stworzony do modyfikacji. Warto jednak zachować proponowane proporcje poszczególnych składników.
źródło: Avner Laskin "
Orzechy"Składniki na kwadratową blaszkę o
boku 20 cm:1/2 szklanki
miodu naturalnego2 szklanki
płatków owsianych1/2 szklanki
orzechów włoskich lub laskowych1/2 szklanki
migdałów1/4 szklanki
rodzynek1/4 szklanki
suszonej żurawiny1 łyżeczka mielonego
cynamonu1 łyżeczka esencji waniliowejWykonanie:
Miód podgrzewamy w rondelku. Gdy zacznie bulgotać, wsypujemy
płatki owsiane,
orzechy i
migdały. Starannie mieszamy i gotujemy około 3minuty.
Potem zestawiamy z ognia, wrzucamy
rodzynki i
żurawinę. Ponownie mieszamy. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dociskamy do dna i wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Potem kroimy na kawałki preferowanej wielkości i wcinamy. Batoniki można przechowywać w suchym i chłodnym miejscu do 10 dni.
Życzę Wam Smacznego! :-)