Jogurtowe wypieki cieszą się niesłabnącą popularnością. Może dzieje się tak dlatego, że jogurt budzi pozytywne skojarzenia zdrowotno-dietetyczne? :-) Idąc tym tropem, możemy założyć, że moja dzisiejsza propozycja ma nawet większe właściwości odchudzające, gdyż użyłam do niej maślanki. :-) Ciacho bardzo ładnie wyrasta, jest puszyste i wspaniale wilgotne. Waniliowa nuta plus borówki dopełniają idealnej całości. :-)Składniki na tortownicę 20-22 cm:250g borówki amerykańskiej2 i 1/4 szklanki mąki pszennej3/4 szklanki cukru1 opakowanie cukru waniliowego100g masła3 jaja3/4 szklanki maślanki2 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniaew. cukier puder do posypaniaWykonanie:Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy jaja i dalej ubijamy. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, a na końcu wlewamy maślankę. Całość miksujemy na gładką masę.Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub bułką tartą tortownicy. Owoce obtaczamy leciutko w mące i posypujemy nimi wierzch. Pieczemy około 60 minut w temp. 180C.Kto chce, po wystudzeniu, może ciacho posypać cukrem pudrem.Życzę Wam smacznego! :-)