Wykonanie
Sernik neapolitański to tradycyjny wielkanocny włoski deser. To nic innego jak sernik z przenicą. Jest dość pracochłonny, ale warto go zrobić.

Składniki:1/2 kg
mąki pszennej6 jaj3
żółtka1,5 szklanka
cukrukostka
masłaekstrakt
waniliowy lub
laska wanilii450 g ugotowanej pszenicyszklanka
mleka1/2 kg
ricottyrodzynkiowoce kandyzowane

Przygotowanie:Ugotowaną (gotujcie w dużej ilości
wody aż pszenica zmięknie) pszenicę ugotujcie w
mleku. Ostudźcie.
Ricottę zmiksujcie z 300 g
cukru. Dodajcie 3
jajka i
żółtka. Dodajcie pszenicę,
rodzynki,
owoce kandyzowane i
wanilię. Z
masła, 3
jajek,
mąki i 200 g
cukru zróbcie kruche ciasto. Wstawcie na pół godziny do lodówki. Formę wysmarujcie tłuszczem i wylepcie kruchym
ciastem (jak Wam zostanie ciasto, możecie je zamrozić i
mieć na przyszłość). Wyłóżcie masę. Wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę.

Dla tych, którzy nie lubią siedzieć w kuchni zbyt długo, polecam ekspresowe
ciastka .