Wykonanie
Muszę się pochwalić, że ostatnio to moja 12 letnia córka upiekła ciasto. Może nie jest to jakieś bardzo pracochłonne ciasto, ale liczą się chęci oraz efekt. A efekt był naprawdę zaskakujący. Ciasto wyszło bardzo delikatne i chrupiące. Najlepiej wypróbujcie sami ten przepis.

Składniki:1 szklanka
cukru1 szklanka
mąki pszennej1 szklanka
kaszy manny1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 kostka
margarynycynamon1 kg
jabłekWykonanie:
Cukier,
mąkę,
kaszę manną oraz
proszek do pieczenia wymieszać starannie łyżką.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej i wymieszać z
cynamonem. Mieszankę sypkich składników podzielić na trzy części ( ja rozsypuję do
trzech szklanek), pierwszą część rozłożyć równomiernie na spodzie tortownicy lub mniejszej blaszki prostokątnej, na to wyłożyć połowę starych
jabłek, przysypać drugą częścią sypkiej mieszanki, reszta
jabłek i pozostała, ostatnia część sypkich składników na wierzch. Pamiętajcie aby każdą warstwę rozkładać równomiernie na jabłkach. Na wierzch tak przygotowanego ciasta ścieramy również na tarce jarzy nowej kostkę
margaryny, rozprowadzamy te wiórki po całej powierzchni i wstawiamy do nagrzanego do 170'C piekarnika na ok 40-45 min.