Wykonanie

Przepis ten dostałam od teściowej, której z kolei przekazała go koleżanka z pracy i
powiem szczerze, że na początku podeszłam do niego sceptycznie. Bo jak to, ciasto bez jajka?
Jabłka przekładane tylko sproszkowanymi składnikami? Moje wątpliwości natychmiast rozwiało przepyszne ciasto, które chwilę później pojawiło się na
stole. Spód był mięciutki, zaś góra baaaardzo chrupiąca :) Postanowiłam więc spróbować sama i rzeczywiście wyszło wspaniale, a pracy było przy nim naprawdę niewiele. Dlatego postanowiłam podzielić się tym przepisem z
Wami i gwarantuję, że każdy da sobie z nim radę.Składniki (na okrągłą blachę średnicy 24 cm):1 kg
jabłek (lub ok. 800 g gotowego musu)1 szklanka
mąki pszennej1 szklanka
cukru1 szklanka
kaszki manny1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia2/3 kostki
margaryny lub
masła (170 g)
cynamonPrzygotowanie:
Margarynę lub
masło przed przystąpieniem do przygotowywania ciasta wkładamy do lodówki lub najlepiej na chwilę do zamrażalnika .
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Suche składniki (
mąkę,
cukier i
kaszkę) łączymy w misce.Jeżeli mamy blachę otwieraną to koniecznie wykładamy ją papierem do pieczenia (w jednoczęściowej, np. silikonowej nie musimy tego robić). Wysypujemy 1/3 suchych składników na spód blachy, następnie wykładamy połowę
jabłek. Sypiemy kolejną warstwę, później
jabłka i ostatnią porcję mieszanki. Każdą z warstw rozprowadzamy równo łyżką, delikatnie uklepując.Zimną
margarynę lub
masło ścieramy na wierzch ciasta (możemy pokroić w drobną kostkę), tak by podczas pieczenia rozpuściła się i wsiąkła w pozostałe warstwy. Posypujemy
cynamonem. Jabłecznik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (najlepiej termoobieg) na około godzinę.
