ßßß

Na początku dziękuję wszystkim, którzy w ostatnim czasie nominowali mnie do Liebster Blog. To dla mnie bardzo miłe wyróżnienie.Te placki są bez wątpienia jednymi z moich ulubionych. Serek homogenizowany w amerykańskich naleśnikach znalazł się już w bardzo wielu proporcjach - od zaledwie kilku łyżek nadających cieście delikatności, do ilości, w jakiej prezentuję go dzisiaj. Placuszki są bardzo delikatne, lekkie i puszyste . Sądzę, że przypadną gustu każdemu, niezależnie od wieku, niezależnie też od pory, w której zostaną one podane. Dodam, iż zważając na składniki, które stanowią całkiem odżywczą i zdrową kompozycję (szczególnie, jeżeli wybieramy mąkę pełnoziarnistą lub żytnią, do czego zachęcam), spokojnie można uznać je za pełnowartościowy posiłek.
/1-2 porcje/- 60g mąki żytniej- 2 jajka- 200g serka homogenizowanego naturalnego- 1 łyżka syropu z agawy- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia- 1/3 laski wanilii*Jajka miksujemy z serkiem homogenizowanym, syropem z agawy i ziarnami z laski wanilii. W oddzielnym naczyniu mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie dodajemy do mokrych składników i miksujemy na gładką masę. Na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu smażymy średniej wielkości placuszki z obydwu stron do zarumienienia. Podajemy z dowolnymi dodatkami: owocami, cukrem pudrem, konfiturami, syropem lub jogurtem. Na zdjęciu: kawałki jabłka i miód żurawinowy.*można zastąpić cukrem lub olejkiem wanilinowym