Wykonanie


Na początku dziękuję wszystkim, którzy w ostatnim czasie nominowali mnie do Liebster Blog. To dla mnie bardzo miłe wyróżnienie.Te placki są bez wątpienia jednymi z moich ulubionych.
Serek homogenizowany w amerykańskich naleśnikach znalazł się już w bardzo wielu proporcjach - od zaledwie kilku łyżek nadających cieście delikatności, do ilości, w jakiej prezentuję go dzisiaj. Placuszki są bardzo delikatne, lekkie i puszyste . Sądzę, że przypadną gustu każdemu, niezależnie od wieku, niezależnie też od
pory, w której zostaną one podane. Dodam, iż zważając na składniki, które stanowią całkiem odżywczą i zdrową kompozycję (szczególnie, jeżeli wybieramy
mąkę pełnoziarnistą lub żytnią, do czego zachęcam), spokojnie można uznać je za pełnowartościowy posiłek.

/1-2 porcje/- 60g
mąki żytniej- 2
jajka- 200g
serka homogenizowanego naturalnego- 1 łyżka
syropu z agawy- 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1/3
laski wanilii*
Jajka miksujemy z
serkiem homogenizowanym,
syropem z agawy i ziarnami z
laski wanilii. W oddzielnym naczyniu mieszamy
mąkę z
proszkiem do pieczenia, a następnie dodajemy do mokrych składników i miksujemy na gładką masę. Na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu smażymy średniej wielkości placuszki z obydwu stron do zarumienienia. Podajemy z dowolnymi dodatkami:
owocami,
cukrem pudrem,
konfiturami,
syropem lub
jogurtem. Na zdjęciu: kawałki
jabłka i
miód żurawinowy.*można zastąpić
cukrem lub
olejkiem wanilinowym