Wykonanie

chocolate-hazelnut red beans cupcakes with strawberries

Babeczki? Najlepsze ze wszystkich
fasolowych wypieków, jakie do tej
pory robiłam. Idealne zarówno na ciepło, czyli jak u mnie wczoraj po upieczeniu, czy dzisiaj, po odczekaniu całej nocy. Przepis? Inspirowałam się wypróbowanym któregoś popołudnia przepisem Ashley, niemniej tym razem dodałam do ciasta
orzechy laskowe. Efekt? Genialny!/6 babeczek/- puszka
czerwonej fasoli (250g)- 1 dojrzały
banan- 4 łyżki
kakao- 4 łyżki
miodu- 2 łyżki
jogurtu greckiego- 2
jajka (
białka oddzielone od
żółtek)- 1,5 łyżeczki
sody oczyszczonej- 50g
orzechów laskowychOdsączoną i opłukaną
fasolę miksujemy z
bananem na gładką masę. Dodajemy
żółtka,
kakao,
miód,
jogurt i
sodę i mieszamy do połączenia się składników. Następnie dodajemy pokrojone na cząstki
orzechy laskowe, ponownie mieszamy, a na końcu delikatnie łączymy z ubitą wcześniej pianą z
białek. Przekładamy do silikonowych foremek pieczemy w 180 stopniach ok 45 min.