ßßß
millet groats cheesecake with dates, cardamon and mandarine, coffee with milkSwego czasu zrobiło się u mnie dosyć monotematycznie. Wczoraj wieczorem myślałam o plackach, jednak jedzone ostatnio w godzinach wieczornych, nie wydały mi się godne sobotniego poranka. Miałam ochotę na jakiś eksperyment z moim ulubionym sernikiem. Nie chwaląc się, powiem, że wyszedł przepyszny. Bardzo delikatny i wiem, że jeszcze kiedyś go zrobię.
/Przepis/- 150g twarożku- 4 łyżki kaszy jaglanej Sante- 200ml wody- 1 jajko (osobno białko i żółtko)- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej- 1 łyżka mąki żytniej- 1 płaska łyżka stevii- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia- 1.3 łyżeczki sody oczyszczonejKaszę jaglaną gotować według przepisu na opakowaniu. W misce zmiksować twarożek z żółtkiem, stevią, mąkami, sodą i proszkiem do pieczenia. Do miski dodać lekko ostudzoną i zmiksowaną kaszę jaglaną, po czym zmiksować wszystko na gładką masę. W osobnym naczyniu ubić białko na sztywną pianę, a następnie delikatnie połączyć z masą sernikową. Przełożyć do naczynia żaroodpornego lub formy wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie piec w nagrzanym do 180*C piekarniku przez około 30 minut.Na koniec przypominam o KONKURSIE. Po więcej informacji odsyłam tutaj .