ßßß Cookit - przepis na Czekoladowe ciasto szyfonowe

Czekoladowe ciasto szyfonowe

nazwa

Wykonanie

Składniki na 10 porcji:
Orzechowy spód:
160 g orzechów brazylijskich
4 łyżki cukru
3 łyżki stopionego masła
Nadzienie:
1 szklanka mleka
2 łyżeczki żelatyny w proszku
½ szklanki cukru
2 jajka
225 g czekolady o zawartości masy kakaowej minimum 60%
1 łyżeczka cukru wanilinowego lub esencji waniliowej
150 g gęstej śmietany 30%
2 łyżki siekanych orzechów brazylijskich do dekoracji
Dodatkowo:
tortownica o średnicy 21-23 cm
Sposób przygotowania:
Orzechowy spód:
Orzechy posiekać na drobno lub zmielić w robocie kuchennym. Dodać cukier oraz stopione masło i dokładnie wymieszać.
Przygotowaną masą wyłożyć dno oraz boki i tortownicy a następnie piec 8-10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C, aż ciasto się lekko zarumieni. Odstawić do wystygnięcia.
Nadzienie:
Do garnka wlać mleko oraz wsypać żelatynę. Odstawić do namoczenia na około 2 minuty, po czym podgrzewać na bardzo wolnym ogniu cały czas mieszając. Dodać połowę cukru wraz z żółtkami i czekoladą. Podgrzewać 4-5 minut, cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia się żelatyny i stopienia czekolady.
Zdjąć z ognia i ubić mikserem do uzyskania gładkiej masy, następnie dodać esencję waniliową, wystudzić i wstawić do lodówki na około 40-50 minut, aż masa zacznie gęstnieć.
Śmietanę ubić na sztywno pozostawiając 4 pełne łyżki do dekoracji. Następnie dodać do masy czekoladowej i dokładnie zmiksować mikserem aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Białka ubijać w misce aż powstanie piana, dodać 2 łyżki cukru i dalej ubijać aż piana będzie sztywna. Pozostałą ilość cukru dodać do piany, delikatnie wymieszać, po czym dodać do masy czekoladowej.
Nadzienie przełożyć na orzechowy spód i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny a najlepiej na całą noc.
Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i posiekanymi orzechami.
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_czekoladowe-ciasto-szyfonowe.html