Wykonanie

Składniki na 10 porcji:
Orzechowy spód:160 g
orzechów brazylijskich4 łyżki
cukru3 łyżki stopionego
masłaNadzienie:1 szklanka
mleka2 łyżeczki
żelatyny w proszku½ szklanki
cukru2
jajka225 g
czekolady o zawartości masy
kakaowej minimum 60%1 łyżeczka
cukru wanilinowego lub esencji waniliowej150 g gęstej
śmietany 30%2 łyżki siekanych
orzechów brazylijskich do dekoracjiDodatkowo:tortownica o średnicy 21-23 cmSposób przygotowania:
Orzechowy spód:
Orzechy posiekać na drobno lub zmielić w robocie kuchennym. Dodać
cukier oraz stopione
masło i dokładnie wymieszać.Przygotowaną masą wyłożyć dno oraz boki i tortownicy a następnie piec 8-10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C, aż ciasto się lekko zarumieni. Odstawić do wystygnięcia.Nadzienie:Do garnka wlać
mleko oraz wsypać
żelatynę. Odstawić do namoczenia na około 2 minuty, po czym podgrzewać na bardzo wolnym ogniu cały czas mieszając. Dodać połowę
cukru wraz z
żółtkami i
czekoladą. Podgrzewać 4-5 minut, cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia się
żelatyny i stopienia
czekolady.Zdjąć z ognia i ubić mikserem do uzyskania gładkiej masy, następnie dodać esencję
waniliową, wystudzić i wstawić do lodówki na około 40-50 minut, aż masa zacznie gęstnieć.
Śmietanę ubić na sztywno pozostawiając 4 pełne łyżki do dekoracji. Następnie dodać do masy czekoladowej i dokładnie zmiksować mikserem aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Białka ubijać w misce aż powstanie piana, dodać 2 łyżki
cukru i dalej ubijać aż piana będzie sztywna. Pozostałą ilość
cukru dodać do piany, delikatnie wymieszać, po czym dodać do masy czekoladowej.Nadzienie przełożyć na
orzechowy spód i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny a najlepiej na całą noc.Przed podaniem udekorować
bitą śmietaną i posiekanymi
orzechami.