ßßß
Składniki na 10 porcji:Orzechowy spód:160 g orzechów brazylijskich4 łyżki cukru3 łyżki stopionego masłaNadzienie:1 szklanka mleka2 łyżeczki żelatyny w proszku½ szklanki cukru2 jajka225 g czekolady o zawartości masy kakaowej minimum 60%1 łyżeczka cukru wanilinowego lub esencji waniliowej150 g gęstej śmietany 30%2 łyżki siekanych orzechów brazylijskich do dekoracjiDodatkowo:tortownica o średnicy 21-23 cmSposób przygotowania:Orzechowy spód:Orzechy posiekać na drobno lub zmielić w robocie kuchennym. Dodać cukier oraz stopione masło i dokładnie wymieszać.Przygotowaną masą wyłożyć dno oraz boki i tortownicy a następnie piec 8-10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C, aż ciasto się lekko zarumieni. Odstawić do wystygnięcia.Nadzienie:Do garnka wlać mleko oraz wsypać żelatynę. Odstawić do namoczenia na około 2 minuty, po czym podgrzewać na bardzo wolnym ogniu cały czas mieszając. Dodać połowę cukru wraz z żółtkami i czekoladą. Podgrzewać 4-5 minut, cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia się żelatyny i stopienia czekolady.Zdjąć z ognia i ubić mikserem do uzyskania gładkiej masy, następnie dodać esencję waniliową, wystudzić i wstawić do lodówki na około 40-50 minut, aż masa zacznie gęstnieć.Śmietanę ubić na sztywno pozostawiając 4 pełne łyżki do dekoracji. Następnie dodać do masy czekoladowej i dokładnie zmiksować mikserem aż do uzyskania gładkiej konsystencji.Białka ubijać w misce aż powstanie piana, dodać 2 łyżki cukru i dalej ubijać aż piana będzie sztywna. Pozostałą ilość cukru dodać do piany, delikatnie wymieszać, po czym dodać do masy czekoladowej.Nadzienie przełożyć na orzechowy spód i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny a najlepiej na całą noc.Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i posiekanymi orzechami.