ßßß Cookit - przepis na Barszcz z grzybami

Barszcz z grzybami

nazwa

Wykonanie

Barszcz z suszonymi grzybami
Składniki :
3 litry wody
5-6 ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
7 grzybów suszonych np. prawdziwków
zakwas żytni*
jajka ugotowane na twardo i podzielone na połówki bądź ćwiartki – opcjonalnie
sól, pieprz, majeranek
Sposób przygotowania:
*Zakwas: do słoika wlać 400 ml letniej wody oraz dodać tyle mąki żytniej, by mieszanina miała gęstość śmietany. Odstawić na minimum 3 dni do sfermentowania. W tym czasie zakwas należy raz dziennie wymieszać.
Grzyby wyparzyć we wrzącej wodzie. Przełożyć do garnka, zalać 3 litrami wody, gotować przez 30 minut. Następnie dodać ziemniaki, gotować 15 minut.
Przygotowany zakwas dokładnie wymieszać a następnie przetrzeć przez sito około 1 szklankę bezpośrednio do miseczki. Dodać do wywaru i dokładnie wymieszać.
Gotować 10 minut. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Jajka wrzucić w skorupkach do osolonej wrzącej wody na 9 minut. Zestawić garnek z ognia, zalać zimną wodą. Skorupki jajek rozbić i pozostawić w garnku do ostygnięcia. Następnie obrać jajka ze skorupek. Pokroić w połówki bądź w ćwiartki i dodać do barszczu.
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_barszcz-z-grzybami.html