Wykonanie
Barszcz z
suszonymi grzybami
Składniki :3 litry
wody5-6
ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę7
grzybów suszonych np.
prawdziwkówzakwas żytni*
jajka ugotowane na twardo i podzielone na połówki bądź ćwiartki – opcjonalnie
sól,
pieprz,
majeranekSposób przygotowania:*Zakwas: do słoika wlać 400 ml letniej
wody oraz dodać tyle
mąki żytniej, by mieszanina miała gęstość
śmietany. Odstawić na minimum 3 dni do sfermentowania. W tym czasie zakwas należy raz dziennie wymieszać.
Grzyby wyparzyć we wrzącej wodzie. Przełożyć do garnka, zalać 3 litrami
wody, gotować przez 30 minut. Następnie dodać
ziemniaki, gotować 15 minut.Przygotowany zakwas dokładnie wymieszać a następnie przetrzeć przez sito około 1 szklankę bezpośrednio do miseczki. Dodać do
wywaru i dokładnie wymieszać.Gotować 10 minut. Doprawić
solą,
pieprzem i
majerankiem.
Jajka wrzucić w skorupkach do osolonej wrzącej
wody na 9 minut. Zestawić garnek z ognia, zalać zimną
wodą. Skorupki
jajek rozbić i pozostawić w garnku do ostygnięcia. Następnie obrać
jajka ze skorupek. Pokroić w połówki bądź w ćwiartki i dodać do barszczu.