ßßß Cookit - przepis na Gryczanka w pierwszej odsłonie.

Gryczanka w pierwszej odsłonie.

nazwa

Wykonanie

Dzień i tydzień zaczynam od nowego pomysłu na śniadanie i fajnej alternatywy dla owsianki, która jakby nie było, zawiera gluten, oraz jaglanki, która na moim śniadaniowym stole gości od jakiegoś czasu dość często, czyli od... " gryczanki. "
Płatki gryczane miałam okazję użyć po raz pierwszy i trochę obawiałam się, że będą miały typowy posmak gryki, który nie do końca komponuje mi się z owocami. Nie wiem czy sama bym kupiła ten produkt w celach śniadaniowych, ale dostałam paczuszkę od Babci i grzechem byłoby nie wypróbować. Planowałam wykorzystać je raczej do dań słonych, np. jako panierka, ale dziś rano podjęłam spontaniczną decyzję o zjedzeniu ich na śniadanie z owocami. Moja mała próba zakończyła się na szczęście bardzo smacznym sukcesem - płatki okazały się niezwykle delikatne, zarówno jeśli chodzi o ich konsystencję, jak i smak.
Zachęcam do spróbowania!
Czego potrzebujesz?
- 5 łyżek płatków gryczanych
- ok. 1 szklanki mleka roślinnego (ja użyłam sojowe)
- łyżeczka nasion chia
- łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki stevii
- 1/2 banana
- 1/4 jabłka
- garść jagód goji
- 1 łyżka słonecznika
Płatki gryczane, nasiona chia i słonecznik zalewamy mlekiem, a następnie mieszamy. Gotujemy na wolnym gazie przez ok. 2-3 minuty. Po zdjęciu z gazu dodajemy cynamon i stevię. Gryczankę przekładamy do miseczki. Jabłko kroimy w drobne kawałki, banana rozgniatamy widelcem i kładziemy owoce na wierzch. Z góry posypujemy jagodami goji.
5 minut, a ile dobra! :)
Źródło:http://www.optimiss.pl/2014/11/gryczanka-w-pierwszej-odsonie.html