Wykonanie
Dzień i tydzień zaczynam od nowego pomysłu na śniadanie i fajnej alternatywy dla owsianki, która jakby nie było, zawiera gluten, oraz jaglanki, która na moim
śniadaniowym stole gości od jakiegoś czasu dość często, czyli od... " gryczanki. "
Płatki gryczane miałam okazję użyć po raz pierwszy i trochę obawiałam się, że będą miały typowy posmak gryki, który nie do końca komponuje mi się z
owocami. Nie wiem czy sama bym kupiła ten produkt w celach
śniadaniowych, ale dostałam paczuszkę od Babci i grzechem byłoby nie wypróbować. Planowałam wykorzystać je raczej do dań słonych, np. jako panierka, ale dziś rano podjęłam spontaniczną decyzję o zjedzeniu ich na śniadanie z
owocami. Moja mała próba zakończyła się na szczęście bardzo smacznym sukcesem -
płatki okazały się niezwykle delikatne, zarówno jeśli chodzi o ich konsystencję, jak i smak.Zachęcam do spróbowania!Czego potrzebujesz?- 5 łyżek
płatków gryczanych- ok. 1 szklanki
mleka roślinnego (ja użyłam
sojowe)- łyżeczka nasion chia- łyżeczka
cynamonu- 1/2 łyżeczki
stevii- 1/2
banana- 1/4
jabłka- garść
jagód goji- 1 łyżka
słonecznikaPłatki gryczane, nasiona chia i
słonecznik zalewamy
mlekiem, a następnie mieszamy. Gotujemy na wolnym gazie przez ok. 2-3 minuty. Po zdjęciu z gazu dodajemy
cynamon i
stevię. Gryczankę przekładamy do miseczki.
Jabłko kroimy w drobne kawałki,
banana rozgniatamy widelcem i kładziemy
owoce na wierzch. Z góry posypujemy
jagodami goji.5 minut, a ile dobra! :)