ßßß
Płatki gryczane miałam okazję użyć po raz pierwszy i trochę obawiałam się, że będą miały typowy posmak gryki, który nie do końca komponuje mi się z owocami. Nie wiem czy sama bym kupiła ten produkt w celach śniadaniowych, ale dostałam paczuszkę od Babci i grzechem byłoby nie wypróbować. Planowałam wykorzystać je raczej do dań słonych, np. jako panierka, ale dziś rano podjęłam spontaniczną decyzję o zjedzeniu ich na śniadanie z owocami. Moja mała próba zakończyła się na szczęście bardzo smacznym sukcesem - płatki okazały się niezwykle delikatne, zarówno jeśli chodzi o ich konsystencję, jak i smak.Zachęcam do spróbowania!Czego potrzebujesz?- 5 łyżek płatków gryczanych- ok. 1 szklanki mleka roślinnego (ja użyłam sojowe)- łyżeczka nasion chia- łyżeczka cynamonu- 1/2 łyżeczki stevii- 1/2 banana- 1/4 jabłka- garść jagód goji- 1 łyżka słonecznikaPłatki gryczane, nasiona chia i słonecznik zalewamy mlekiem, a następnie mieszamy. Gotujemy na wolnym gazie przez ok. 2-3 minuty. Po zdjęciu z gazu dodajemy cynamon i stevię. Gryczankę przekładamy do miseczki. Jabłko kroimy w drobne kawałki, banana rozgniatamy widelcem i kładziemy owoce na wierzch. Z góry posypujemy jagodami goji.5 minut, a ile dobra! :)