29 Czerwca 2015 Gotowanie ze stylemOstatnio postanowiłam wypróbować nową recepturę na schab zapiekany z pieczarkami i musztardą francuską, przepis okazał się strzałem w dziesiątkę. Zamiast pieczarek do schabu możemy dodać np. ugotowane grzyby leśne takie jak borowiki. Smacznym i zdrowym pomysłem jest również zastosowanie jako dodatku kaszy gryczanej niepalonej z posiekaną na drobno natką pietruszki.Składniki na 4 porcje:0,5 kg schabu bez kościpieczarki1 opakowanie musztardy francuskiejszklanka białego wytrawnego wina (polecam madeire) lub piwo niepasteryzowanepapryka słodka mielonasól i pieprz do smaku1 opakowanie śmietany 12%Dodatki: kasza gryczana niepalona wymieszana z posiekaną na drobno natką pietruszki oraz sałatka z kalarepySposób przygotowania:Schab umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i pokroić na plastry o grubości 1 – 1,5 cm. Następnie każdy plaster rozbić tłuczkiem do mięsa po obu stronach. Doprawić solą i pieprzem z obu stron, ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce. Każdy kotlet powinien być ułożony obok siebie.Kotlety poprószyć dużą ilością słodkiej papryki w proszku.Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić na cienkie plasterki. Następnie wymieszać całość ze śmietaną i ułożyć na kotletach schabowych. Do naczynia dodać wino lub piwo i odstawić na kilka godzin do lodówki.Całość zapiec w piekarniku 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.Moje uwagi:Jako dodatki do kotletów zapiekanych z pieczarkami możemy użyć np. kaszę gryczaną niepaloną wymieszaną z posiekaną na drobno natką pietruszki oraz surówkę ze świeżych warzyw.