Wykonanie
Nie jest to
sałatka w 10 minut, no chyba, że użyjemy już gotowego upieczonego
boczku. Ja kupiłam surowy, zamarynowałam dzień wcześniej a później upiekłam.
Sałatka bardzo dobra jako samodzielne danie na ciepło lub jako dodatek na zimno. Idealna na sezon grillowy. Polecam

SKŁADNIKI:
bób 1/2 kg
ziemniaki 4 duże
boczek surowy ok 600 g
papryka mielona słodka
sól pieprz do smaku
masło 2 łyżki
czosnek 3 ząbki
majeranek 1 szczyptadodatkowo:rękaw do pieczeniaPRZYGOTOWANIE:Dzień przed przygotowaniem sałatki zamarynować
boczek. Nasmarować dobrze
czosnkiem,
solą,
pieprzem papryką mieloną słodką oraz odrobiną
majeranku. Wstawić najlepiej na noc do lodówki. Następnie przełożyć do rękawa i piec 45-50 minut, w zależności jak duży jest
boczek. Ostudzić i pokroić w kostkę.
Ziemniaki wyszorować ale nie obierać ze skórki. Pokroić i obgotować w osolonej wodzie. Odcedzić.
Bób ugotować i obrać.Na patelni rozpuścić łyżkę
masła, przełożyć
ziemniaki, posypać lekko
papryką mieloną słodką, podsmażyć, dodać
bób oraz
boczek. Dokładnie wymieszać i jeszcze chwilkę podgrzewać. Przekładać na półmisek. Smacznego