ßßß
Składniki :1,5 kg świeżego śledzia – najlepiej dość dużegozalewa :zalewa :2 szklanki wody1,5 szklanki octu1 łyżka soli1 łyżka cukru1-2 cebule1 łyżeczka ziaren gorczycy białej
Śledzie patroszymy , płukamy , rozcinamy na pół i pozbawiamy kręgosłupa ( jak na zdjęciu ) . Tak przygotowane śledzie układamy w słoikach dość luźno , najlepiej po obrysie wewnętrznej strony słoja , a środek zostawiamy pusty – do niego napchamy cebulki 😉 Składniki na zalewę wkładamy i wlewamy do garnka , dokładając pokrojoną w plastry cebulę .
Całość doprowadzamy do wrzenia , od momentu zagotowania zalewy , pozwalamy jej bulgotać około 5 minut . Po czym zdejmujemy z gazu i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia . Zimną zalewą zalewamy śledzie , do środka słoika wpychamy cebulę z zalewy , zakręcamy i odstawiamy na 3- 4 dni do lodówki . Po tym czasie możemy już spokojnie zjeść lub przetworzyć w śledziki bosmańskie , czy kaszubskie 😉 Przechowują się do dwóch tygodni 😉 Smacznego !