ßßß
Składniki :1 kg świeżych śledzi , grubych, średniej wielkościkilka ogórków konserwowych ( 4-5 zależy od wielkości )zalewa :3 szklanki wody2,5 szklanki octu2 łyżki soli1,5 łyżki cukru1-2 cebule1 łyżeczka ziaren gorczycy białejdodatkowo : wykałaczki do spinania
Składniki na zalewę wlewamy do garnka , dodajemy pokrojoną w średnie kawałki cebulę i doprowadzamy do wrzenia – odstawiamy do ostygnięcia . Śledzie , patroszymy pozbawiamy głów i dokładnie płukamy . Następnie pozbawiamy je kręgosłupa i rozcinamy na dwa płaty ( jak na zdjęciu ) . Ogórki tniemy na słupki , nie za długie i średnio grube , bo inaczej ciężko będzie nam je zrolować . Teraz bierzemy jeden surowy , płat śledzia , układamy na nim kawałek ogórka , jeśli trzeba docinamy żeby nie wystawał , rolujemy i spinamy wykałaczką . Układamy w słoiku dość luźno – tak żeby się nie pospinały ze sobą . Zalewamy zalewą o temperaturze pokojowej, razem z cebulką i gorczyca , która w niej pływa , a na koniec wstawiamy na 4 dni do lodówki . Mogą stać dłużej , nawet tydzień – dwa , wtedy są jeszcze smaczniejsze , bardziej „przegryzione” zalewą . Są naprawdę pyszne 😉 Smacznego !