ßßß Cookit - przepis na Ziemniaki Hasselback - ziemniaki zapiekane z serem żółtym i świeżym tymiankiem

Ziemniaki Hasselback - ziemniaki zapiekane z serem żółtym i świeżym tymiankiem

nazwa

Wykonanie

Po raz pierwszy tak pokrojone ziemniaki zaserwowała restauracja Hasselbacken ponad 200 lat temu! Przepis ten do dzisiaj jest niezwykle popularny, zarówno w restauracjach, jak i blogosferze.
Nie mogło zabraknąć go u mnie na blogu. Oczywiście mam dla Was też filmik :) Polecam, ziemniaki w takim wydaniu smakują rewelacyjnie, mój M. przypomniał sobie czasy dzieciństwa, jak to jadał ziemniaki z ogniska :)
Potrzebujemy (porcja na cztery średnie ziemniaki):
4 ziemniaki
ser żółty (około 4 grubszych plastrów i 3 łyżki startego sera)
masło (około 3 plastrów o grubości 3 mm)
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki świeżego tymianku
Ziemniaki dokładnie szorujemy za pomocą szczoteczki lub szorstką stroną gąbki (czystej gąbki ;)
Układamy na talerzyku i kroimy w plastry o grubości około 3 mm. Dzięki temu, że leżą na talerzyku nie pokroimy do końca i plasterki nie będą "odpadać".
W co drugą przerwę między plastrami układamy mały plasterek sera żółtego, w pozostałe miejsca po kawałku masła.
Ziemniaki posypujemy przyprawami (wymieszaną papryką, solą i tymiankiem). Na wierzch kładziemy starty ser żółty.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 200 C przez około 60-75 minut (najlepiej sprawdzić, czy są miękkie).
Najlepiej smakują ze śmietaną lub twarożkiem :) Smacznego!
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2016/01/ziemniakihasselback.html