Wykonanie
Po raz pierwszy tak pokrojone
ziemniaki zaserwowała restauracja Hasselbacken ponad 200 lat temu! Przepis ten do dzisiaj jest niezwykle popularny, zarówno w restauracjach, jak i blogosferze.Nie mogło zabraknąć go u mnie na blogu. Oczywiście mam dla Was też filmik :) Polecam,
ziemniaki w takim wydaniu smakują rewelacyjnie, mój M. przypomniał sobie czasy dzieciństwa, jak to jadał
ziemniaki z ogniska :)

Potrzebujemy (porcja na cztery średnie
ziemniaki):4
ziemniakiser żółty (około 4 grubszych plastrów i 3 łyżki
startego sera)
masło (około 3 plastrów o grubości 3 mm)1 łyżeczka
słodkiej papryki1 łyżeczka
soli1/2 łyżeczki świeżego
tymiankuZiemniaki dokładnie szorujemy za pomocą szczoteczki lub szorstką stroną gąbki (czystej gąbki ;)Układamy na talerzyku i kroimy w plastry o grubości około 3 mm. Dzięki temu, że leżą na talerzyku nie pokroimy do końca i plasterki nie będą "odpadać".W co drugą przerwę
między plastrami układamy mały plasterek
sera żółtego, w pozostałe miejsca po kawałku
masła.
Ziemniaki posypujemy
przyprawami (wymieszaną
papryką,
solą i
tymiankiem). Na wierzch kładziemy
starty ser żółty.Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 200 C przez około 60-75 minut (najlepiej sprawdzić, czy są miękkie).Najlepiej smakują ze
śmietaną lub
twarożkiem :) Smacznego!