ßßß
Składniki:100 g gorzkiej czekolady250 ml mocnej czarnej kawy150 g masła200 g cukru115 g mąki pszennej40 g mąki kukurydzianej (można zastąpić mąką ziemniaczaną)1 jajkoWykonanie:Piekarnik nastawiamy na 160 st. C. Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód. Odstawiamy.W większym rondlu umieszczamy masło i połamaną czekoladę, dodajemy cukier i wlewamy kawę. Składniki delikatnie podgrzewamy do czasu rozpuszczenia masła i czekolady. Rondel zdejmujemy z panika.W misce mieszamy mąki, wbijamy jajko, mieszamy i dodajemy do masy kawowo-czekoladowej. Masę blendujemy do czasu połącznie się wszystkich składników. Ciasto przelewamy do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 50 -55 min. Po wyjęciu z piekarnika ciasto pozostawiamy na 10 min w tortownicy, po tym czasie ściągamy obręcz i odstawiamy do wystygnięcia. Podajemy posypane kakao.Smacznego!
Źródło przepisu: „Kawa, sekrety baristy”, przepis autorstwa Michelle Keogh