Wykonanie
By MagicPot, 2 stycznia 2016Jak co niedzielę szukałam pomysłu na
jajka i po przejrzeniu sporej częsci przepisów mojej mamy, znalazłam pomysł na
jajka zapiekane z
papryką, czyli
jajka po bułgarsku. Zawsze lubiłam
paprykę i
jajka, ale nigdy wcześniej nie łączyłam tych dwóch składników w tak dużej ilości w przypadku
papryki. Śniadanie okazało się sukcesem
smakowym i napewno jeszcze wiele
razy przygotuję na śniadanie
jajka zapiekane z
papryką.Poniżej podane ilości składników są idealne na śniadanie dla czterech osób.8
jajek5 – 6
czerwonych papryk5 łyżek
przecieru pomidorowegoser żółty tarty – ja użyłam
sera cheddarprzyprawy:
sól,
pieprz czarny świeżo mielony,
imbir,
kardamonPrzygotowania rozpoczełam od umycia i wycięcia gniazd z
papryk. Następnie pokroiłam je na większe kawałki a następnie zmiksowalam za pomocą blendera.Gdy
papryka była porządnie zmiksowana, dodałam
przecier pomidorowy i dokładnie wymieszałam całość łyżką. Doprawiłam
solą,
pieprzem czarnym świeżo mielonym,
imbirem i
kardamonem.Następnie ustawiłam temperaturę w piekarniku na 150C.Następnie do żaroodpornych małych salaterek wpierw po równo nałożyłam zmiksowaną
paprykę z
przecierem pomidorowym. Podczas przekładania
miksu paprykowo-
pomidorowego starałam się delikatnie odcedzić sok z
papryki – tak by w salaterce był bardziej gęsty
miks papryki z
przecierem pomidorowym aniżeli „zupa krem”.
Potem delikatnie wbiłam po dwa
jajka na wierz
miksu paprykowo-
pomidorowego do każdej salaterki.Wierzch każdego
jajka delikatnie posoliłam i obsypałam tartym
żółtym serem, tak by
jajka w całości były przykryte tartym
żółtym serem.Tak przygotowane salatereczki wstawiłam do nagrzanego piekarnika i pozostaiłam na około 15 minut. Najlepszym wyznacznikiem jest rozpuszczenie i zarumienienie na złoto
sera żółtego.Po zapieczeniu i wyjęcia z piekarnika, wierzch każdej salaterki przyozdobiłam poszatkowaną świeżą
natką pietruszki.Smacznego!Polecam inne przepisy na jajeczne śniadania: