Wykonanie
Mamy ochotę na szybkie ciasto? Nie ma nic prostszego jak upiec ciasto z
owocami. Mogą to być
owoce mrożone z własnego ogródka czy ze sklepowej zamrażalki. Ja upiekłam z
czarną porzeczką.Jak wiadomo
czarne porzeczki posiadają szczególne właściwości zdrowotne.Składniki:



4
jajka4 łyżki
cukru3 łyżki
miodu5 łyżek
oleju4 łyżki
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia5 łyżek mrożonej
czarnej porzeczki (w sezonie świeża)Wykonanie:

Oddzielić
żółtka od
białek.Naczynie z
białkami włożyć na kilka minut do zamrażalki by szybko je schłodzić.Do
żółtek dodać
miód i ubić mikserem (można
miód zastąpić
cukrem).Kiedy masa będzie puszysta dolać 5 łyżek
oleju i nadal miksować.Następnie wsypać
mąkę z
proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.Włożyć do piekarnika na 15 minut w temp. pieczenia ok 200 st. C.(Podpiec)Wyjąć
białka dosypać odrobinę
soli i ubić na sztywną pianę.Kiedy piana będzie ubita na sztywny puch dosypywać
cukier i ubijać.Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika.Posypać
porzeczkami.Na wierzch nałożyć pianę z
białek i ponownie włożyć do nagrzanego piekarnika.Zmniejszyć temperaturę na ok. 160-180 st.Piec jeszcze ok 15-20 minut.Ciekawostka: Zimne
białka z odrobiną
soli łatwiej jest ubić na sztywną pianę.

Myślę, że takie ciasto z kieliszeczkiem porzeczkowej naleweczki smakowało by gliwickim morsom których spotkałam 9 stycznia 2016 roku którzy zażywali kąpieli w lodowatej wodzie na jeziorze w Czechowicach koło Gliwic.