ßßß


4 jajka4 łyżki cukru3 łyżki miodu5 łyżek oleju4 łyżki mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia5 łyżek mrożonej czarnej porzeczki (w sezonie świeża)Wykonanie:
Oddzielić żółtka od białek.Naczynie z białkami włożyć na kilka minut do zamrażalki by szybko je schłodzić.Do żółtek dodać miód i ubić mikserem (można miód zastąpić cukrem).Kiedy masa będzie puszysta dolać 5 łyżek oleju i nadal miksować.Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.Włożyć do piekarnika na 15 minut w temp. pieczenia ok 200 st. C.(Podpiec)Wyjąć białka dosypać odrobinę soli i ubić na sztywną pianę.Kiedy piana będzie ubita na sztywny puch dosypywać cukier i ubijać.Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika.Posypać porzeczkami.Na wierzch nałożyć pianę z białek i ponownie włożyć do nagrzanego piekarnika.Zmniejszyć temperaturę na ok. 160-180 st.Piec jeszcze ok 15-20 minut.Ciekawostka: Zimne białka z odrobiną soli łatwiej jest ubić na sztywną pianę.
Myślę, że takie ciasto z kieliszeczkiem porzeczkowej naleweczki smakowało by gliwickim morsom których spotkałam 9 stycznia 2016 roku którzy zażywali kąpieli w lodowatej wodzie na jeziorze w Czechowicach koło Gliwic.