Wykonanie

Przekładaniem
wafli zajmuje się u nas mój Mąż, który robi najlepszą masę
czekoladową z
mleka w proszku. Niby nic takiego, a jednak wychodzą mu tak pyszne, że na ogół znikają jeszcze zanim zdążą porządnie zmięknąć w lodówce. Ja próbowałam raz, ale nie wyszły nawet w połowie tak dobre i dałam sobie spokój. Te
wafle kupiłam też z myślą o
Mężu, ale
mleko w proszku zużyłam do czegoś innego i jakoś nie było komu pójść po następne. Trzeba było wymyślić coś innego.Na ogół staram się wykorzystywać jak najwięcej produktów, które już mam w domu, zanim dokupię kolejne. Mam tendencję do zapominania, co już kupiłam, a szafki kuchenne są na tyle głębokie, że łatwo w nich coś zapodziać. Później okazuje się, że mam trzy opakowania tego samego produktu i oczywiście wszystkie są napoczęte. Starając się zatem uniknąć wyrzucania pieniędzy w błoto i przepełniania kuchennych szafek, przejrzałam szybko zapasy i poszukałam przepisu, który pozwoli mi wykorzystać to, co już mam. I tak trafiłam na proste i szybkie, a co najważniejsze super smaczne,
wafle z
masłem orzechowym, które i Wam polecam. Muszę jednak ostrzec – wciągają i ciężko będzie poprzestać na jednym ;)Polecam :)* przepis z „Baking Cookies & Biscuits” Catherine Atkinson, Valerie Barret i Joanny Farrow z moimi modyfikacjamiSkładniki:130g miękkiego, niesolonego
masła100g
cukru pudru400g
masła orzechowego (najlepiej gładkiego, bo kawałki
orzechów utrudniają rozsmarowywanie masy oraz nasiąkanie
wafla)opakowanie
wafliDodatkowo:około 60g
gorzkiej czekolady roztopionej w kąpieli
wodnejWykonanie:
Masło ucieraj z
cukrem pudrem do uzyskania jasnej, puszystej masy (najlepiej mikserem, choć ja bez większych problemów zrobiłam to ręcznie).Dodaj
masło orzechowe i wymieszaj dokładnie, aż składniki połączą się w jednolitą masę.Przekładaj masą
wafle, smarując cienko.
Wafle będą się prezentować najlepiej, gdy nie będą zbyt wysokie, więc wystarczy około 5 – 6
wafli na porcję. Jeżeli zostanie Ci masa, zacznij układać od nowa.
Owiń wafle folią spożywczą i odłóż, by zmiękły na 15 – 20 minut.
Potem pokrój je w dowolne kształty i udekoruj roztopioną
czekoladą.Smacznego :)