Wykonanie
Cały czas się uczę, by nie komplikować sobie życia i przygotowywać prostsze potrawy. Dlatego ta pizza ma w tytule „ekspresowa”. Oczywiście mam już w głowie pomysł na jej „nieekspresową” wersję… ;)Składniki*:250g
mąki + do posypania blatu160ml letniej
wody4g suchych
drożdży1 łyżka
cukru1,5 łyżki
oliwy od
suszonych pomidorów1 „kopiasta” łyżeczka
koncentratu pomidorowego100g startego
żółtego sera1 średnia
cebulaok 60g kremowego
sera koziegopieprzostra paprykadrożdże i
cukier wsyp do
wody, wymieszaj i odstaw na 10 minutnastępnie przelej powstałą mieszankę do dużej miski z
mąką i wyrabiaj aż ciasto będzie odchodzić od palców i miskiprzykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok 45-60 minut do wyrośnięciapokrój
cebulę w półplasterkinagrzej piec do ok 225 Cgdy ciasto podwoi objętość zagnieć je, by pozbyć się powietrza i rozwałkuj tak, by zmieściło się na wyłożonej pergaminem blaszcezawiń delikatnie brzegi, żeby powstał rant, za który będzie wygodnie trzymać kawałki pizzyposmaruj cały blat
oliwą, następnie środkową część (bez rantu) koncentratemposyp
serem żółtym i
przyprawami, ułóż na wierzchu
cebulę i i kawałki
sera koziegopiecz ok 10 minut, aż brzegi i wierzch się zrumieniąSmacznego! :)*na „standardową” blachę z piekarnika

