ßßß Cookit - przepis na Sos żurawinowo-jabłkowy do mięsa

Sos żurawinowo-jabłkowy do mięsa

nazwa

Wykonanie

Sos, czy raczej konfitura żurawinowo-jabłkowa do różnych mięs, a szczególnie gęsiny czy kaczki. Jest szybka i prosta w przygotowaniu.
Żurawiny, jabłka i cydr to zgrane połączenie, które podkreśli smak mięsa. Sos z żurawiny i jabłek razem z kapustą włoską z żurawiną będą idealnymi dodatkami do pieczonej kaczki czy gęsi i uświetnią uroczysty obiad. Ale sprawdzą się też na co dzień.
Składniki
200 g żurawiny, mrożonej
2 jabłka
2 łyżki masła
70 ml cydru (ok. 5 łyżek)
3 łyżki cukru
3/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
Wykonanie
jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w małą kostkę
żurawinę, jabłka, masło, cydr i cukier umieścić w garnuszku i gotować ok. 10 min. W trakcie czasem zamieszać, można też nieco rozgnieść żurawiny na końcu doprawić solą i pieprzem
sos można podawać na ciepło lub na zimno. Można go też przechować w lodówce
Opublikowano: 11 stycznia 2016
Przepis Jamesa Martina z programu "Home Comforts at Christmas".
Lubisz? :)
Fotokulinarnie na facebooku
Zobacz także
Mazurek kajmakowo-czekoladowy z orzechami
Lahmacun
Cukinia faszerowana kurczakiem i pomidorami
Tort Pavlova z truskawkami
Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus
Źródło:http://fotokulinarnie.pl/przepisy/sos-zurawinowo-jablkowy-do-miesa