Wykonanie
Sos, czy raczej
konfitura żurawinowo-
jabłkowa do różnych
mięs, a szczególnie gęsiny czy
kaczki. Jest szybka i prosta w przygotowaniu.
Żurawiny,
jabłka i cydr to zgrane połączenie, które podkreśli smak
mięsa. Sos z
żurawiny i
jabłek razem z
kapustą włoską z
żurawiną będą idealnymi dodatkami do pieczonej
kaczki czy gęsi i uświetnią uroczysty obiad. Ale sprawdzą się też na co dzień.Składniki200 g
żurawiny, mrożonej2
jabłka2 łyżki
masła70 ml cydru (ok. 5 łyżek)3 łyżki
cukru3/4 łyżeczki
soli1/4 łyżeczki
pieprzuWykonanie
jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w małą kostkę
żurawinę,
jabłka,
masło, cydr i
cukier umieścić w garnuszku i gotować ok. 10 min. W trakcie czasem zamieszać, można też nieco rozgnieść
żurawiny na końcu doprawić
solą i
pieprzemsos można podawać na ciepło lub na zimno. Można go też przechować w lodówce
Opublikowano: 11 stycznia 2016Przepis Jamesa Martina z programu "
Home Comforts at Christmas".Lubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także
Mazurek kajmakowo-
czekoladowy z orzechamiLahmacun
Cukinia faszerowana
kurczakiem i
pomidoramiTort Pavlova z
truskawkamiPlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus