ßßß

Na 1 omlet z małej patelni2 jajkaSzczypta soli1 łyżeczka cukru2 łyżki mąki½ łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:Żółtka oddzielamy od białek. W misce ubijamy białka z solą i cukrem na sztywno. Dodajemy po 1 żółtku mieszając mikserem na wolnym obrotach, dodajemy mąkę, proszek,mieszamy chwilkę.Patelnię rozgrzewamy, smarujemy kawałkiem masła, nadmiar ściagamy ręcznikiem papierowym. ( patelnia ma być tylko nawilżona tłuszczem)Wlewamy masę jajeczną, smażymy na wolnym ogniu ok. 4 minuty z jednej strony. Nie przykrywamy patelni pokrywką. Odwracamy omlet na drugą stronę, smażymy dodatkowe 2 minuty.Posypujemy cukrem pudrem, podajemy z konfiturą. Świetnie pasuje z mlekiem.
Smacznego!About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka >< Tort urodzinowy Myszka Mikispaghetti carbonara >