ßßß
Jak wiadomo już kasza jaglana oraz zrobione z niej dania są bardzo zdrowe, alternatywą dla porannej owsianki jest gotowana kasza jaglana z owocami, z musami,z bakaliami. Kasza może być zmiksowana na mus, wtedy smakuje bardziej jak kaszka, może być po prostu ugotowana na sypko i wymieszana z ulubionymi dodatkami. Można szaleć i wymyślać jak z owsianką.Gotowanie kaszy – nie jest trudne ( jeśli chcemy ją jeść na śniadanie to najlepiej ugotować ją dzień wcześniej wieczorem, ponieważ rano nikt nie ma tyle czasu by stać przy kuchni i robić takie śniadanie)Proporcje kaszy są następujące 2:1 ( 2 szkanka wody : 1 szklanka kaszy)Jeśli ugotujemy 1 szklankę to wyjdzie nam naprawdę dużo tej kaszy ponieważ ona zwiększa objętość po ugotowaniu. Taka ilość dobra jest na kilku osobową rodzinę. Dla 1-2 osób wystarczy spokojnie pół szklanki kaszy ugotowanej w 1 pełnej szklance wody lub mleka .Ja kaszę gotuję zawsze w mleku roślinnym, ponieważ według mnie ma lepszy smak niż taka ugotowana na samej wodzie.Kaszę należy ją wcześniej dobrze wypłukać, ponieważ kasza ta może powodować smak małej goryczki i należy się jej pozbyć przed gotowaniem. W tym celu kaszę zalewamy wrzątkiem na około 5 min. Odlewamy i płuczemy 2 razy zwykłą wodą.Tak dobrze wypłukaną kaszę możemy już gotować z odrobiną soli ( według uznania)Kaszę wsypujemy do garnka w którym woda już się zagotowała, przykrywamy pokrywką i gotujemy już dalej na wolnym /małym ogniu aż do momentu kiedy kasza wchłonie całą wodę (czas ten jest różny od 15-20 min, trzeba pilnować) Ugotowaną kaszę odstawiamy jeszcze na jakieś 10-15 min pod pokrywką.W zależności do czego będziemy używać kaszy może pozostać ona gęsta, lub jeśli lubimy ją jeść jak owsiankę z owocami należy ją nieco rozrzedzić dolewając mleka roślinnego- tyle aby nasza konsystencja nam odpowiadała. Ja często rozrzedzam ją dolewając mleko kokosowe, co nadaje nieco egzotyczny smak i świetnie pasuje do owoców.Jeśli ją zmiksujemy to w smaku i konsystencji będzie przypominać dziecięcą kaszkę.
Kaszę jaglaną ugotowaną na mleku roślinnym, miksujemy blenderem ręcznym. Jeśli jest zbyt gęsta dodajemy więcej mleka ( można użyć mleko kokosowe z puszki, będzie egzotyczny smak)Kilka jabłek (4 większe sztuki) obieramy ze skórki, kroimy w kawałki i gotujemy na wolnym ogniu z odrobiną wody na dnie aby się nie przypaliły. Dodajemy do nich cukier ok.3 łyżeczki oraz 1 łyżeczkę cynamonu. Gotujemy je aż się rozpadną i będą bardzo miękkie.Blendujemy je i dodajemy do kaszy, mieszamy razem.Na wierzch możemy dołożyć bakalie, płatki kokosowe, polać syropem klonowy, daktylowym lub innym.Smacznego!About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka >< Krem warzywny z kaszą jaglanąSoczysty koktajl odchudzający Gillian McKeith >