Wykonanie
< Krem warzywny z
kaszą jaglanąSoczysty koktajl odchudzający Gillian McKeith >Jak gotować
kaszę jaglaną? + Mus jaglany z prażonymi
jabłkamiJak wiadomo już
kasza jaglana oraz zrobione z niej dania są bardzo zdrowe, alternatywą dla porannej owsianki jest gotowana
kasza jaglana z
owocami, z musami,z
bakaliami.
Kasza może być zmiksowana na mus, wtedy smakuje bardziej jak
kaszka, może być po prostu ugotowana na sypko i wymieszana z ulubionymi dodatkami. Można szaleć i wymyślać jak z owsianką.Gotowanie
kaszy – nie jest trudne ( jeśli chcemy ją jeść na śniadanie to najlepiej ugotować ją dzień wcześniej wieczorem, ponieważ rano nikt nie ma tyle czasu by stać przy kuchni i robić takie śniadanie)Proporcje
kaszy są następujące 2:1 ( 2 szkanka
wody : 1 szklanka
kaszy)Jeśli ugotujemy 1 szklankę to wyjdzie nam naprawdę dużo tej
kaszy ponieważ ona zwiększa objętość po ugotowaniu. Taka ilość dobra jest na kilku osobową rodzinę. Dla 1-2 osób wystarczy spokojnie pół szklanki
kaszy ugotowanej w 1 pełnej szklance
wody lub
mleka .Ja
kaszę gotuję zawsze w
mleku roślinnym, ponieważ według mnie ma lepszy smak niż taka ugotowana na samej wodzie.
Kaszę należy ją wcześniej dobrze wypłukać, ponieważ
kasza ta może powodować smak małej goryczki i należy się jej pozbyć przed gotowaniem. W tym celu
kaszę zalewamy wrzątkiem na około 5 min. Odlewamy i płuczemy 2
razy zwykłą
wodą.Tak dobrze wypłukaną
kaszę możemy już gotować z odrobiną
soli ( według uznania)
Kaszę wsypujemy do garnka w którym
woda już się zagotowała, przykrywamy pokrywką i gotujemy już dalej na wolnym /małym ogniu aż do momentu kiedy
kasza wchłonie całą
wodę (czas ten jest różny od 15-20 min, trzeba pilnować) Ugotowaną
kaszę odstawiamy jeszcze na jakieś 10-15 min pod pokrywką.W zależności do czego będziemy używać
kaszy może pozostać ona gęsta, lub jeśli lubimy ją jeść jak owsiankę z
owocami należy ją nieco rozrzedzić dolewając
mleka roślinnego- tyle aby nasza konsystencja nam odpowiadała. Ja często rozrzedzam ją dolewając
mleko kokosowe, co nadaje nieco egzotyczny smak i świetnie pasuje do
owoców.Jeśli ją zmiksujemy to w smaku i konsystencji będzie przypominać dziecięcą
kaszkę.
Kaszę jaglaną ugotowaną na
mleku roślinnym, miksujemy blenderem ręcznym. Jeśli jest zbyt gęsta dodajemy więcej
mleka ( można użyć
mleko kokosowe z puszki, będzie egzotyczny smak)Kilka
jabłek (4 większe sztuki) obieramy ze skórki, kroimy w kawałki i gotujemy na wolnym ogniu z odrobiną
wody na dnie aby się nie przypaliły. Dodajemy do nich
cukier ok.3 łyżeczki oraz 1 łyżeczkę
cynamonu. Gotujemy je aż się rozpadną i będą bardzo miękkie.Blendujemy je i dodajemy do
kaszy, mieszamy razem.Na wierzch możemy dołożyć
bakalie,
płatki kokosowe, polać
syropem klonowy,
daktylowym lub innym.Smacznego!About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka >< Krem warzywny z
kaszą jaglanąSoczysty koktajl odchudzający Gillian McKeith >