ßßß Cookit - przepis na Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

nazwa

Wykonanie

Dawno nie pokazywałam chlebka własnej roboty. Nadrabiam więc zaległości. Tym razem zamiast piec w maszynie do chleba upiekłam na dużej blasze wyłożonej papierem w piekarniku. Nożem zrobiłam dwa nacięcia na górze aby chleb ładnie „popękał”.
Składniki na zaczyn:
360 g mąki żytniej chlebowej 720
300 g wody
20 g zakwasu żytniego (2 łyżki)
Najlepiej wieczorem mieszamy wszystkie składniki na zaczyn, przykrywamy i zostawiamy w pokojowej temperaturze na 12-16 godzin.
Składniki na ciasto właściwe:
230 g mąki żytniej typ 720
300 g mąki pszennej typ 850
400 g wody
1 płaska łyżka soli morskiej (jeśli zwykłej to mniej)
10g drożdży świeżych
zaczyn
Następnego dnia dodajemy pozostałe składniki i mieszamy (ja mieszałam w automacie do chleba ale można też mikserem z hakami lub ręcznie). Zostawiamy przykryte na 30-60 minut. Po tym czasie przekładamy do formy (ja położyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formując chleb w kulkę), przykrywamy i znów zostawiamy na 1 godzinę lub dłużej. Wierzch przecięłam nożem w dwóch miejscach i posmarowałam jajkiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni i pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć do 200 stopni i dopiekamy jeszcze przez 30-40 minut.
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/chleb-pszenno-zytni-na-zakwasie