Wykonanie
            Dawno nie pokazywałam 
chlebka własnej roboty. Nadrabiam więc zaległości. Tym razem zamiast piec w maszynie do 
chleba upiekłam na dużej blasze wyłożonej papierem w piekarniku. Nożem zrobiłam dwa nacięcia na górze aby 
chleb ładnie „popękał”.

Składniki na zaczyn:360 g 
mąki żytniej chlebowej 720300 g 
wody20 g zakwasu żytniego (2 łyżki)Najlepiej wieczorem mieszamy wszystkie składniki na zaczyn, przykrywamy i zostawiamy w pokojowej temperaturze na 12-16 godzin.Składniki na ciasto właściwe:230 g 
mąki żytniej typ 720300 g 
mąki pszennej typ 850400 g 
wody1 płaska łyżka 
soli morskiej (jeśli zwykłej to mniej)10g 
drożdży świeżychzaczynNastępnego dnia dodajemy pozostałe składniki i mieszamy (ja mieszałam w automacie do 
chleba ale można też mikserem z hakami lub ręcznie). Zostawiamy przykryte na 30-60 minut. Po tym czasie przekładamy do formy (ja położyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formując 
chleb w kulkę), przykrywamy i znów zostawiamy na 1 godzinę lub dłużej. Wierzch przecięłam nożem w dwóch miejscach i posmarowałam 
jajkiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni i pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć do 200 stopni i dopiekamy jeszcze przez 30-40 minut.