Wykonanie

Pizza to jedna z tych potraw, którą uwielbiam przygotowywać w domu. Długo testowałam idealny przepis na ciasto na pizzę i w końcu udało mi się dobrać proporcje tak aby ciasto po upieczeniu nie opadało a samo jego przygotowanie było proste. Wystarczy więc zagnieść kilka składników, ostawić do wyrośnięcia a następnie upiec z ulubionymi dodatkami.Składniki:500g
mąki pszennej typu ’00’ – włoskiej300ml letniej
wody2 łyżki
oliwy z oliwek extra virgin8g
drożdży suchychłyżka
białego cukrułyżeczka
soli morskiejMąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy
drożdże,
cukier oraz
sól. Mieszamy. Stopniowo dodajemy
wodę oraz
oliwę. Zagniatamy ciasto ręcznie lub przy użyciu robota z końcówką hak na wolnych obrotach. Ciasto zagniatamy około 5 minut. Powinno przestać kleić się do rąk i odchodzić ładnie od miski.Dzielimy na 2 części i wkładamy do szczelnie zamykanych pojemników (można je wcześniej posmarować
oliwą od wewnątrz aby ciasto ładniej się odkleiło). Ciasto powinno wyrastać około 3-4 godzin poza lodówką (co jakiś czas uchylamy wieczko aby wypuścić gazy) lub około 24 godzin w lodówce (max 72 godziny).Po tym czasie ciasto wyjmujemy na stolnicę oprószoną
mąką i rozciągamy aby uzyskać pożądany kształt. Wierzch smarujemy
sosem pomidorowym i układamy wybrane składniki. Pieczemy przez 12-15 minut na samym dole piekarnika nagrzanego do 250 stopni.