ßßß Cookit - przepis na Ser kozi

Ser kozi

nazwa

Wykonanie

Ser kozi (po francusku chevre) jest wyrabiany z koziego mleka. Jest popularny w kuchni francuskiej, szwajcarskiej, greckiej i bałkańskiej. Ma bardzo intensywny, lekko słonawy smak i dlatego jego wykorzystanie w kuchni jest trochę ograniczone, ale dobrze komponuje się z cięższymi potrawami.
Konsystencja serów kozich zależy od ich wieku: świeże są miękkie i delikatne, starsze - suche i grudkowate. Kozie sery są formowane w różne kształty, często obtacza się je w ziołach albo przyprawach.
Ser kozi zawiera mniej tłuszczu i więcej białka niż sery z mleka krowiego oraz wiele soli mineralnych, dlatego jest zdrowszy i polecany przez dietetyków.
Ważne: ser z mleka koziego nie powoduje uczuleń, dlatego jest polecany dla dzieci i alergików.
Chłodnik z zielonych warzyw i koziego sera
Sałatka z serem kozim i miodem
Grzanki z kozim serem na sałacie
Tiropitakia - greckie pierożki serowe
Zapiekany kozi ser z truskawkami i sosem z rucoli
Tartaletki z pomidorami, boczkiem i kozim serem
Zapiekanka z pomidorami i serem kozim
Tagliatelle ze szparagami i kozim serem
Źródło:http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/1,88511,4965265,Ser_kozi.html