Wykonanie
Ugotuj.to > Przepisy kulinarne > ABC gotowania > Słownik pojęć
Liście laurowe (liście
bobkowe, liście wawrzynowe)26 . 02.2008 , aktualizacja: 24 . 09.2015 12:00A A A
Liście laurowe to suszone liście krzewu laurowego, które nadają potrawom korzenny zapach i gorzkawy smak. Jest to jedna z tych niewielu przypraw, które nie
tracą aromatu po ususzeniu. Jest on dość intensywny, dlatego należy je stosować z umiarem, a jeśli gotujemy potrawę dłużej niż 20 minut lepiej je usunąć. Używa się ich do marynaty, zup,
sosów,
mięs, gulaszów, drobiu, galaret, gotowanych ryb oraz potraw z
raków i
krabów. Stanowią niezbędny element
bouquet garni. Kupując je, zwróćcie uwagę czy liście nie są połamane i zbyt wyblakłe.Rosół domowyKrupnikŻur na sposób warszawski
Mięsna świeżonka podlaskaPierogi z
sandaczemBoczek pieczony w
piwie pilsnerPrzekładaniec harnasiaZrazy warszawskieZobacz więcej na temat:słownik kulinarny