ßßß Cookit - przepis na Liście laurowe (Fot. Shutterstock)

Liście laurowe (Fot. Shutterstock)

nazwa

Wykonanie

Ugotuj.to > Przepisy kulinarne > ABC gotowania > Słownik pojęć
Liście laurowe (liście bobkowe, liście wawrzynowe)
26 . 02.2008 , aktualizacja: 24 . 09.2015 12:00
A A A
Liście laurowe to suszone liście krzewu laurowego, które nadają potrawom korzenny zapach i gorzkawy smak. Jest to jedna z tych niewielu przypraw, które nie tracą aromatu po ususzeniu. Jest on dość intensywny, dlatego należy je stosować z umiarem, a jeśli gotujemy potrawę dłużej niż 20 minut lepiej je usunąć. Używa się ich do marynaty, zup, sosów, mięs, gulaszów, drobiu, galaret, gotowanych ryb oraz potraw z raków i krabów. Stanowią niezbędny element bouquet garni. Kupując je, zwróćcie uwagę czy liście nie są połamane i zbyt wyblakłe.
Rosół domowy
Krupnik
Żur na sposób warszawski
Mięsna świeżonka podlaska
Pierogi z sandaczem
Boczek pieczony w piwie pilsner
Przekładaniec harnasia
Zrazy warszawskie
Zobacz więcej na temat:
słownik kulinarny
Źródło:http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/1,88511,4966538,Liscie_laurowe__liscie_bobkowe__liscie_wawrzynowe_.html