ßßß
Fot. Wojciech Kardas / Agencja GazetaCynamon to przyprawa o słodkawym, ciepłym, odrobinę palącym smaku i intensywnym, korzennym zapachu.Pozyskuje się ją z kory drzewa kasja pochodzącego ze Sri Lanki. Można go kupić w postaci jasnych, suchych laseczek albo sproszkowany. Mielony cynamon szybko wietrzeje, więc trzeba przechowywać go w szczelnym pudełku albo kupować w małych ilościach. Zawiera olejki eteryczne i garbniki. Świetnie pasuje do ciast, deserów, konfitur i słodkich potraw. Cynamon często stosuje się go do zalew i marynat. Można nim przyprawić kawę i gorącą czekoladę oraz grzane wino lub poncz . Stanowi jeden z elementów słynnej azjatyckiej mieszanki: przyprawy pięciu smaków.Zobacz przepisy:Amerykańska szarlotka - apple pieSzarlotka z migdałami i orzechamiBarszczyk cynamonowyOcet cynamonowyPiwna zupa z DortmunduSernik z cynamonemPlacek cynamonowyTort karlsbadzki cynamonowyZobacz także
Pierniczkowe ABC
Jesienne rozgrzewacze