ßßß
Fot. M&K Duklas / duklas.plPoziom trudności: łatweRegion: inne
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)1 łyżka sosu sojowego1 łyżeczka białego octu winnego2 łyżki wytrawnego sherry450 g schabu środkowego2 duże gruszki1 łyżeczka posiekanego czosnku1 łyżka posiekanego świeżego imbiru4 drobno pokrojone cebulki dymkiWieprzowina z gruszkami - sposób przygotowania: W dużej misce mieszamy sos sojowy z octem i sherry. Mięso kroimy ostrym nożem na bardzo wąskie paski i wrzucamy je do marynaty. Gruszki kroimy w plastry grub. 5 mm (bez obierania), usuwamy gniazda nasienne. Czosnek, imbir i cebulki dymki (bez szczypioru) podgrzewamy w ciepłym woku lub patelni, ciągle mieszając, przez 1-2 min, aż będą gorące. Następnie do woka dodajemy schab razem z marynatą i, cały czas mieszając, smażymy przez 3-4 min, aż mięso zmięknie i zacznie się rumienić. Podajemy gorące, posypane pokrojonym szczypiorem, odkrojonym od dymki.Jesienią musimy dostarczyć swojemu organizmowi witamin, stąd chętniej powinniśmy sięgać po surowe owoce. W swej nieprzetworzonej formie są bowiem nieocenionym źródłem mikroelementów. Dziś polecamy gruszki, owoce zalecane dla osób dbających o linię, mających problemy z układem pokarmowym lub układem