Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Zuzanna Wiciejowska

Średnia ocena potrawyOceń przepis (2 głosy)3/4 kostki (150 g)
masła1/2 szklanki (100 g)
brązowego cukru1/2 szklanki (100 g) zwykłego
cukru100 ml tzw. golden
syrup lub płynnego
miodu250 ml
śmietanki 30 proc.1 łyżeczka gruboziarnistej
soli morskiej (najlepiej w płatkachfleur de sel lub Maldon)1/2 łyżeczki esencji waniliowej (opcjonalnie)Słony
sos karmelowy wg Nigelli - sposób przygotowania: W rondlu o grubym dnie roztop
masło, dodaj
miód (lub
syrop) i
cukry. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez ok. 3-4 min, mieszając od czasu do czasu. Zmniejsz ogień i dodaj
śmietankę oraz
sól. Zamieszaj, gotuj kolejną minutę i ostrożnie, żeby się nie sparzyć, spróbuj, czy jest wystarczająco słony. Jeśli używasz, dodaj teraz esencję
waniliową i zamieszaj. Gotuj jeszcze przez 1-2 min i przelej do wyparzonego, suchego słoika. Zakręć, postaw do góry dnem i ostudź. Rada: możesz użyć tylko zwykłego
cukru (będzie bardziej słodki) lub tylko brązowego. Jeśli nie masz
syropu, zastąp go
miodem. Wybierz taki, który nie ma mocnego aromatu, bo zdominuje smak sosu. Słony sos wykorzystaj do polania np. ciepłych brownies, kruchych
ciasteczek, gofrów i naleśników czy - po podgrzaniu - do
lodów i pieczonych
jabłek.Pyszne dodatki do
lodów
bezpośrednio przed ich serwowaniem lub nieco rozrzedź go
wodą. Słony
sos karmelowy wg Nigelli 3/4 kostki (150 g)
masła 1/2 szklanki (100 g)
brązowego cukru 1/2 szklanki (100 g) zwykłego
cukru 100 ml tzw. golden
syrup lub płynnego
miodu 250 ml
śmietanki 30 proc. 1 łyżeczka gruboziarnistej
soli morskiejSosy na każdą okazję

sos możesz wykorzystać na przykład jako dodatek do owsianki, naleśników, placków i racuszków (np. z
jabłkami) czy
lodów. Można nim także polać ciasto lub
ciasteczka, zwłaszcza kruche i maślane lub
czekoladowe. Słony
sos karmelowy wg Nigelli 3/4 kostki (150 g)
masła 1/2 szklanki (100 g) brązowego