ßßß
Średnia ocena potrawyOceń przepis (2 głosy)3/4 kostki (150 g) masła1/2 szklanki (100 g) brązowego cukru1/2 szklanki (100 g) zwykłego cukru100 ml tzw. golden syrup lub płynnego miodu250 ml śmietanki 30 proc.1 łyżeczka gruboziarnistej soli morskiej (najlepiej w płatkachfleur de sel lub Maldon)1/2 łyżeczki esencji waniliowej (opcjonalnie)Słony sos karmelowy wg Nigelli - sposób przygotowania: W rondlu o grubym dnie roztop masło, dodaj miód (lub syrop) i cukry. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez ok. 3-4 min, mieszając od czasu do czasu. Zmniejsz ogień i dodaj śmietankę oraz sól. Zamieszaj, gotuj kolejną minutę i ostrożnie, żeby się nie sparzyć, spróbuj, czy jest wystarczająco słony. Jeśli używasz, dodaj teraz esencję waniliową i zamieszaj. Gotuj jeszcze przez 1-2 min i przelej do wyparzonego, suchego słoika. Zakręć, postaw do góry dnem i ostudź. Rada: możesz użyć tylko zwykłego cukru (będzie bardziej słodki) lub tylko brązowego. Jeśli nie masz syropu, zastąp go miodem. Wybierz taki, który nie ma mocnego aromatu, bo zdominuje smak sosu. Słony sos wykorzystaj do polania np. ciepłych brownies, kruchych ciasteczek, gofrów i naleśników czy - po podgrzaniu - do lodów i pieczonych jabłek.Pyszne dodatki do lodów
bezpośrednio przed ich serwowaniem lub nieco rozrzedź go wodą. Słony sos karmelowy wg Nigelli 3/4 kostki (150 g) masła 1/2 szklanki (100 g) brązowego cukru 1/2 szklanki (100 g) zwykłego cukru 100 ml tzw. golden syrup lub płynnego miodu 250 ml śmietanki 30 proc. 1 łyżeczka gruboziarnistej soli morskiejSosy na każdą okazję
sos możesz wykorzystać na przykład jako dodatek do owsianki, naleśników, placków i racuszków (np. z jabłkami) czy lodów. Można nim także polać ciasto lub ciasteczka, zwłaszcza kruche i maślane lub czekoladowe. Słony sos karmelowy wg Nigelli 3/4 kostki (150 g) masła 1/2 szklanki (100 g) brązowego