ßßß Cookit - przepis na Słony sos karmelowy wg Nigelli

Słony sos karmelowy wg Nigelli

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Zuzanna Wiciejowska
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (2 głosy)
3/4 kostki (150 g) masła
1/2 szklanki (100 g) brązowego cukru
1/2 szklanki (100 g) zwykłego cukru
100 ml tzw. golden syrup lub płynnego miodu
250 ml śmietanki 30 proc.
1 łyżeczka gruboziarnistej soli morskiej (najlepiej w płatkach
fleur de sel lub Maldon)
1/2 łyżeczki esencji waniliowej (opcjonalnie)
Słony sos karmelowy wg Nigelli - sposób przygotowania: W rondlu o grubym dnie roztop masło, dodaj miód (lub syrop) i cukry. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez ok. 3-4 min, mieszając od czasu do czasu. Zmniejsz ogień i dodaj śmietankę oraz sól. Zamieszaj, gotuj kolejną minutę i ostrożnie, żeby się nie sparzyć, spróbuj, czy jest wystarczająco słony. Jeśli używasz, dodaj teraz esencję waniliową i zamieszaj. Gotuj jeszcze przez 1-2 min i przelej do wyparzonego, suchego słoika. Zakręć, postaw do góry dnem i ostudź. Rada: możesz użyć tylko zwykłego cukru (będzie bardziej słodki) lub tylko brązowego. Jeśli nie masz syropu, zastąp go miodem. Wybierz taki, który nie ma mocnego aromatu, bo zdominuje smak sosu. Słony sos wykorzystaj do polania np. ciepłych brownies, kruchych ciasteczek, gofrów i naleśników czy - po podgrzaniu - do lodów i pieczonych jabłek.
Pyszne dodatki do lodów
bezpośrednio przed ich serwowaniem lub nieco rozrzedź go wodą. Słony sos karmelowy wg Nigelli 3/4 kostki (150 g) masła 1/2 szklanki (100 g) brązowego cukru 1/2 szklanki (100 g) zwykłego cukru 100 ml tzw. golden syrup lub płynnego miodu 250 ml śmietanki 30 proc. 1 łyżeczka gruboziarnistej soli morskiej
Sosy na każdą okazję
sos możesz wykorzystać na przykład jako dodatek do owsianki, naleśników, placków i racuszków (np. z jabłkami) czy lodów. Można nim także polać ciasto lub ciasteczka, zwłaszcza kruche i maślane lub czekoladowe. Słony sos karmelowy wg Nigelli 3/4 kostki (150 g) masła 1/2 szklanki (100 g) brązowego
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/160205550/slony+sos+karmelowy+wg+nigelli/p