ßßß Cookit - przepis na Pierniczki na choinkę

Pierniczki na choinkę

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Zuzanna Wiciejowska
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (5 głosów)
125 g miękkiego masła
1/2 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki płynnego miodu
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej + do wałkowania
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Pierniczki na choinkę - sposób przygotowania: Masło z cukrem utrzyj mikserem na puszysty krem. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Jeśli jest bardzo klejące, dosyp więcej mąki. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na jakieś 30 min. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkuj na stolnicy, w razie potrzeby podsypując mąką. Foremkami wycinaj pierniczki - jeśli mają być na choinkę, pamiętaj o wycięciu dziurki do zawiązania wstążki (ja używam plastikowych rurek do picia). Gotowe pierniczki układaj na blachach wyłożonych papierem do pieczenia (pamiętaj o zachowaniu odstępu, bo pierniczki rosną podczas pieczenia). Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz 8-10 min, aż będą złocistobrązowe. Po wyjęciu z pieca pierniczki są miękkie - twardnieją w miarę stygnięcia (sprawdzą się też jako spód do świątecznego piernika - patrz przepis poniżej i na s. XX). Wystudzone pierniczki udekoruj według własnego uznania - możesz je polukrować, oblać polewą czekoladową, użyć kolorowych spożywczych pisaków i posypek.
Świąteczne pierniczki w kilku prostych krokach. Idealny przysmak, ale i ozdoba
Jak zrobić świąteczne pierniczki?
. W cieście możemy wykonać również otwór przed wsadzeniem pierniczków do piekarnika. Po upieczeniu przez otwór przeciągniemy wstążkę i wieszamy pierniczki na choince . Z połączonych cienkim sznurkiem pierników (na brzegach każdego z ciasteczek należy wykonać mały otwór) możemy wykonać łańcuch
Święta first minute - co możesz przygotować wcześniej?
porcję rozwałkowujemy, wkładamy do natłuszczonej formy i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180°C. Ostudzone placki możemy przełożyć powidłami. Jeśli cienko rozwałkujemy ciasto, możemy powycinać z niego foremką małe pierniczki na choinkę (pieką się 10 minut). Pierniki trzeba upiec 4-5 dni przed
Piernik - staropolski przepis na święta
pierniczki na choince . Pamiętaj jednak, że podczas wycinania kształtów, nie możesz zapomnieć o zrobieniu dziurki w każdym ciastku, by móc wygodnie zawiesić je na choince. Składniki: 125 g miękkiego masła 1/2 szklanki brązowego cukru 1/2 szklanki płynnego miodu 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej + do
Najlepsze pierniki
przez 3-4 tygodnie. Dojrzałe ciasto dzielimy na 2-3 części. Każdą porcję rozwałkowujemy, wkładamy do natłuszczonej formy i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180°C. Ostudzone placki możemy przełożyć powidłami. Jeśli cienko rozwałkujemy ciasto, możemy powycinać z niego foremką małe pierniczki na
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/159887309/pierniczki+na+choinke/p