ßßß
Średnia ocena potrawyOceń przepis (5 głosów)125 g miękkiego masła1/2 szklanki brązowego cukru1/2 szklanki płynnego miodu2 i 1/2 szklanki mąki pszennej + do wałkowania1 łyżeczka mielonego imbiru1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka sody oczyszczonejPierniczki na choinkę - sposób przygotowania: Masło z cukrem utrzyj mikserem na puszysty krem. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Jeśli jest bardzo klejące, dosyp więcej mąki. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na jakieś 30 min. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkuj na stolnicy, w razie potrzeby podsypując mąką. Foremkami wycinaj pierniczki - jeśli mają być na choinkę, pamiętaj o wycięciu dziurki do zawiązania wstążki (ja używam plastikowych rurek do picia). Gotowe pierniczki układaj na blachach wyłożonych papierem do pieczenia (pamiętaj o zachowaniu odstępu, bo pierniczki rosną podczas pieczenia). Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz 8-10 min, aż będą złocistobrązowe. Po wyjęciu z pieca pierniczki są miękkie - twardnieją w miarę stygnięcia (sprawdzą się też jako spód do świątecznego piernika - patrz przepis poniżej i na s. XX). Wystudzone pierniczki udekoruj według własnego uznania - możesz je polukrować, oblać polewą czekoladową, użyć kolorowych spożywczych pisaków i posypek.Świąteczne pierniczki w kilku prostych krokach. Idealny przysmak, ale i ozdobaJak zrobić świąteczne pierniczki?
. W cieście możemy wykonać również otwór przed wsadzeniem pierniczków do piekarnika. Po upieczeniu przez otwór przeciągniemy wstążkę i wieszamy pierniczki na choince . Z połączonych cienkim sznurkiem pierników (na brzegach każdego z ciasteczek należy wykonać mały otwór) możemy wykonać łańcuchŚwięta first minute - co możesz przygotować wcześniej?
porcję rozwałkowujemy, wkładamy do natłuszczonej formy i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180°C. Ostudzone placki możemy przełożyć powidłami. Jeśli cienko rozwałkujemy ciasto, możemy powycinać z niego foremką małe pierniczki na choinkę (pieką się 10 minut). Pierniki trzeba upiec 4-5 dni przedPiernik - staropolski przepis na święta
pierniczki na choince . Pamiętaj jednak, że podczas wycinania kształtów, nie możesz zapomnieć o zrobieniu dziurki w każdym ciastku, by móc wygodnie zawiesić je na choince. Składniki: 125 g miękkiego masła 1/2 szklanki brązowego cukru 1/2 szklanki płynnego miodu 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej + doNajlepsze pierniki
przez 3-4 tygodnie. Dojrzałe ciasto dzielimy na 2-3 części. Każdą porcję rozwałkowujemy, wkładamy do natłuszczonej formy i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180°C. Ostudzone placki możemy przełożyć powidłami. Jeśli cienko rozwałkujemy ciasto, możemy powycinać z niego foremką małe pierniczki na