Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!BirramisuAutor Marco Luca Ghia

Fot. Agata Jakubowska / Agencja GazetaCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (1 głos)Birramisu - składniki:500 g
mascarponeopakowanie
biszkoptów1/2 litra
ciemnego piwa3
jajka3 łyżki
cukruszczypta
solikakao do posypaniaBirramisu - sposób przygotowania:
Żółtka ubijamy z
cukrem, dodajemy
mascarpone i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Białka ubijamy z
solą na sztywno i stopniowo dodajemy do kremu z
mascarpone. Do miski wlewamy
piwo, w którym moczymy po kolei
biszkopty. Uwaga - moczymy je naprawdę krótko tak, aby nie straciły chrupkości. Z zamoczonych
biszkoptów układamy pierwszą warstwę deseru w dużym naczyniu. Następnie rozprowadzamy równomiernie warstwę kremu. Powtarzamy te czynności do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę (którą powinien być krem) posypujemy dużą ilością
kakao. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy schłodzone.
pieprzem (ewentualnie szczyptą
cukru). Tiramisu to o tyle wdzięczny deser, że można go dowolne modyfikować, np. dodając
owoce czy zastępując
Amaretto innymi trunkami. Dziś proponujemy je w wersji z aromatycznym
ciemnym piwem. Birramisu 500 g
mascarpone opakowanie
biszkoptów 1/2 litra
ciemnego piwa 3Więcej o BirramisuPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu