Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Pomidory w słoikach są najlepszym sposobem na zamknięcie lata pod wieczkiem. Jest to też chyba najprostszy pomysł na
przetwory a jakże niezastąpiony w kuchni! Do zup,
sosów, zapiekanek,
mięs i czego tylko dusza zapragnie, są niezastąpione. Kupujcie je stopniowo i pakujcie w słoiczki.

Składniki:4 kg dojrzałych
pomidorów1 łyżeczka
soli1 łyżeczka kwasku
cytrynowegoPrzygotowanie:
Pomidory umyć, obrać ( lub sparzyć i obrać ).Gotować około godziny, aż się rozpadną i odparują o minimum 1/3.Dodać
sól i kwasek.Gorące
pomidory pakować do czystych wyparzonych słoików, zakręcać i odstawiać do góry dnem.Możecie je oczywiście przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek. Ja tego nie robię. Mi pestki kojarzą się z domowym przetwórstwem i naturalnością.Powiązane notki:
Buraczki wiórki z
cebulką na zimę
Sałatka wielowrzywna z
cukini na zimęProsta
sałatka z
pomidorów z
pistacjamiPrzecier , sok – mus z
jeżyn na zimę
Maliny w
syropie