Koncentrat / passatta z pomidorów na zimę

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Pomidory w słoikach są najlepszym sposobem na zamknięcie lata pod wieczkiem. Jest to też chyba najprostszy pomysł na przetwory a jakże niezastąpiony w kuchni! Do zup, sosów, zapiekanek, mięs i czego tylko dusza zapragnie, są niezastąpione. Kupujcie je stopniowo i pakujcie w słoiczki.
Składniki:
4 kg dojrzałych pomidorów
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka kwasku cytrynowego
Przygotowanie:
Pomidory umyć, obrać ( lub sparzyć i obrać ).
Gotować około godziny, aż się rozpadną i odparują o minimum 1/3.
Dodać sól i kwasek.
Gorące pomidory pakować do czystych wyparzonych słoików, zakręcać i odstawiać do góry dnem.
Możecie je oczywiście przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek. Ja tego nie robię. Mi pestki kojarzą się z domowym przetwórstwem i naturalnością.
Powiązane notki:
Buraczki wiórki z cebulką na zimę
Sałatka wielowrzywna z cukini na zimę
Prosta sałatka z pomidorów z pistacjami
Przecier , sok – mus z jeżyn na zimę
Maliny w syropie
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/08/26/koncentrat-passatta-z-pomidorow-na-zime