Wykonanie
Dziś przepis na kolejny świąteczny wypiek - sernik
kawowy na spodzie z ciasta piernikowego. Spód zrobiłam z ciasta z tego przepisu. Sernik jest bardzo zimowo rozgrzewający (również za sprawą dodatku
cynamonu) i aromatyczny. To nieco zmodyfikowany przepis na klasyczny sernik po wiedeńsku, jedno z najprostszych ciast, jakie nam.Składniki na tortownice o średnicy 23 cm:500 g
białego sera (najlepiej półtłustego)100 g
masłapól szklanki
cukru4
jajka (4
żółtka i 3
białka)2 łyżki
maki ziemniaczanejłyżeczka
proszku do pieczeniałyżka
kawy rozpuszczalnejpół łyżeczki
cynamonuciasto piernikowe do wyłożenia formy (ok. 4-5 łyżek)
masło i
bułka tarta do formyTortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować
masłem i wysypać
bułką tartą, spód wylepić
ciastem piernikowym, odstawić.
Kawę i
cynamon zaparzyć w 40 ml wrzątku. Oddzielić
białka od
żółtek. Wszystkie składniki masy serowej poza
białkami utrzeć na gładka masę w robocie kuchennym, ubić
białka na sztywno i delikatnie połączyć je z masą. Masę wyłożyć na piernikowy spód. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni ok. 45-40 minut (w piekarniku gazowym ustawić tortownicę na jak najwyższym poziomie piekarnika, żeby nie spalić ciasta piernikowego). Sernik podawać po co najmniej 10 godzinach - kiedy całkiem wystygnie i stężeje.