Wykonanie
Sernik, który widzicie na zdjęciach, na długo zapadnie w pamięci naszych kubków
smakowych. Połączenie
spodu piernikowego z masą
serową i polewą
śliwkowo -
czekoladową to jedna z najlepszych kombinacji, jakie miałam okazję próbować. Zdecydowanie czuć w nim jeszcze Święta, ale warto powtarzać ten przepis przez cały rok. Musicie spróbować! :)

Składniki:- spód: 150 g pierników (bez nadzienia), 30 g
masła (rozpuszczonego),- masa serowa: 500 g
twarogu do serników, 3
jajka, 250 g
sera mascarpone, 125 g
cukru, 1 łyżka
mąki pszennej,
aromat rumowy (1 łyżeczka),- polewa: 1 mały słoik
powideł śliwkowych, 3-4 kostki
gorzkiej czekolady.Pierniki umieszczamy w blenderze i miksujemy na pył. Dodajemy płynne
masło, mieszamy do połączenia. Całość powinna być o konsystencji mokrego piasku. Masę umieszczamy w formie do pieczenia (tortownica o średnicy 23 cm), wylepiamy dno. Wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.Po upływie 30 minut rozpoczynamy przygotowanie masy serowej. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 stopni. Wszystkie składniki na masę
serową umieszczamy w misce. Miksujemy do połączenia. Gotową masę umieszczamy w tortownicy. Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 45 minut. Po upieczeniu uchylamy piekarnik i zostawiamy do całkowitego ostudzenia.Polewę przygotowujemy, gdy sernik będzie całkowicie zimny. W garnuszku podgrzewamy powidła. Dodajemy
czekoladę, mieszamy. Masa nie może się zagotować, ani przypalić. Gdy składniki się połączą, zdejmujemy z kuchenki i garnek wstawiamy do zlewu z zimną
wodą (w ten sposób studzimy). Polewę (gdy będzie zimna i lekko tężejąca) umieszczamy na wierzchu zimnego sernika, natychmiast wstawiamy do lodówki. Zostawiamy na 2-3 godziny. Smacznego!