Wykonanie
Słynna paryska
cukiernia Ladurée powstała w 1862 roku. Znana jest przede wszystkim ze swoich kolorowych,
bezowych makaroników, ale w ofercie ma mnóstwo innych, znakomitych ciast i
ciasteczek. Na początku była zwykłą piekarnią przy rue
Royale.
Potem przekształcono ją w herbaciarnię. Dziś jest to prawdziwe imperium słodkości, bo oprócz
cukierni i herbarciarni, pojawiły się: restauracja, lodziarnia oraz sklep z
czekoladą. Z niemałym zaskoczeniem przeczytałam, że od kilku lat firma sprzedaje również kremy do twarzy, a także artykuły wyposażenia wnętrz. W ubiegłym roku, pod szyldem Ladurée, weszła na rynek linia kolorowych kosmetyków do makijażu.Jednak, mnie najbardziej interesują kulinaria, a skoro o nich
mowa, nie można nie wspomnieć o przepięknie wydanej książce Ladurée "Sucre", zawierajcej przepisy na smakołyki ze słynnej
cukierni. Fantastyczne zdjęcia, doskonałej jakości papier, okładka pokryta tkaniną, a całość w uroczym, firmowym pudełeczku. Prawdziwa perełka dla kolekcjonerów tego rodzaju literatury.Pomysł na ciasto
czekoladowo-
pomarańczowe został zaczerpnięty właśnie z tej książki.
Wilgotne, bardzo aromatyczne, z wyraźną nutką luksusu. Niby dość proste i niewyszukane, a jednak zupełnie NIE pospolite. Podstawę stanowią świeże, pachnące
pomarańcze. Nie idźcie więc na łatwiznę i nie kupujcie gotowej skórki w sklepie, ale pokuście się o samodzielne jej przygotowanie. To bardzo ważne!!! Powiedziałabym, że wręcz kluczowe, bo to ona (skórka!) nadaje ciastu ton.
Składniki na keksówkę o dł. 25 cm:Kandyzowana
pomarańcza:1
pomarańcza200ml
wody100g
cukruCiasto:120g
mąki pszennej150g
cukru150g
masła30g
kakao3
jaja1 łyżeczka suchych
drożdży75g
rodzynek200g domowej kandyzowanej
skórki pomarańczowej - sposób wykonania TU.
Syrop pomarańczowy:150ml soku wyciśniętego z
pomarańczy120g
cukru80ml dowolnego
likieru pomarańczowego np. Cointreau,
Grand Marnier.Glazura pomarańczowa:50g
konfitury pomarańczowej1 łyżka
wodyWykonanie:Kandyzowana
pomarańcza:
Pomarańczę kroimy w cienkie plastry.
Wodę z
cukrem zagotowujemy. Wkładamy do niej
pomarańczę i gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut. Następnie plastry odsączamy i układamy na papierze do pieczenia lub pergaminie, by wystygły.Ciasto:
Rodzynki zalewamy wrzątkiem. Zostawiamy na kilka minut, po czym odcedzamy.
Masło ucieramy z
cukrem na puch. Kolejno dodajemy
jaja. Następnie wsypujemy
mąkę,
drożdże oraz
kakao. Na końcu dodajemy
rodzynki i
skórkę pomarańczową. Całość starannie mieszamy, a
potem przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Ciasto pieczemy przez 10 minut w temperaturze 220C, wyjmujemy je i nożemy robimy nacięcie przez całą długość. Zmniejszamy temperaturę do 180C i pieczemy kolejne 40 minut, do suchego patyczka.
Syrop pomarańczowy:
Sok pomarańczowy zagotowujemy z
cukrem. Zdejmujemy z ognia i wlewamy
likier. Wystudzone ciasto kilkukrotnie polewamy
syropem. Dzięki zrobionemu nacięciu wniknie on idealnie do wnętrza ciasta.Glazura pomarańczowa:
Konfiturę podgrzewamy z
wodą, mieszając aż oba składniki się połączą.Wykończenie:Na cieście wzdłuż pęknięcia układamy kandyzowane plastry
pomarańczy. Całość smarujemy glazurą.Życzę Wam smacznego! :-)