Wykonanie
Niezbyt efektowny wizualnie, niewyszukany i niefotegeniczny. Czy ktoś z Was chciałby usłyszeć na swój temat garść podobnych komplementów??? ;-)Tymczasem, ten placek tak ma i nawet nauczył się z tym żyć. Oczywiście, można mu współczuć, ale i bez tego radzi sobie znakomicie. Na każdym kroku udowadnia, że nie trzeba epatować urodą, by wzbudzić zainteresowanie. Czasami prostota i brak skomplikowania bywają cechami nie do przecenienia. Są takie chwile, kiedy potrzebujemy zupełnie zwyczajnego ciasta, a i często składników w domu mamy też tylko na zwykłe. Z tych oraz innych powodów, warto
mieć w swoich zbiorach także ten przepis. No i pamiętajmy, że dziś jest Dzień
Jabłka . :-)Składniki na tortownicę o śr. 24-26 cm:1 duże
jabłko1 duży
banan lub 2 mniejsze3 duże
jaja3/4 szklanki
cukru1 opakowanie
cukru z prawdziwą
wanilią1,5 szklanki
mąki pszennejsolidne 1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 szklanki
oliwy z oliwekWykonanie:
Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Identycznie postępujemy z
bananami.
Jaja ubijamy z
cukrem i
cukrem waniliowym. Następnie wyspujemy
mąkę przesianą wraz z
proszkiem do pieczenia. Na końcu wlewamy
oliwę. Całość dokładnie mieszamy.Ciasto wykładamy do natłuszczonej formy. Na wierzchu rozkładamy
owoce. Pieczemy ca 45 min. w temperaturze 180C.UWAGI:Jeśli obawiacie się charakterystycznego posmaku
oliwy w cieście, użyjcie zamiast niej zwyklego
oleju rzepakowego.Życzę Wam Smacznego! :-)