ßßß
Cookit - przepis na Szczupak w sosie szafranowym - przepis
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Szczupak w sosie szafranowym - przepis
Składniki
Szczupak
Oliwa z oliwek
Sól
Pieprz czarny
Pieprz biały
Śmietana
Białe wino
Szafran
Cukinia
Masło
Natka pietruszki
Mąka
Wykonanie
Szczupak
jest bezkonkurencyjny. Polacy lubią sosy, a do
szczupaka
sos
szafranowy
smakuje obłędnie. Do dzieła!
Skaładniki:średniej wielkości wyfiletowany
szczupak
oliwa z oliwek
sól
,
pieprz czarny
i
pieprz biały
śmietana
do gotowania (250 ml)1/4 szklanki
białego wina
szczypta
szafranu
(opakowanie)małe
cukinie
z kwiatami
masło
klarowane
natka pietruszki
mąka
Przygotowanie:Na rozgrzaną patelnię wlejcie odrobinę
oliwy z oliwek
.
Szczupaka
posólcie i popieprzcie
czarnym pieprzem
i delikatnie oprószczcie
mąką
. Usmażcie na złoty kolor.
Cukinie
duście w klarowanym
maśle
- doprawcie
solą
,
czarnym pieprzem
i dorzućcie
natkę pietruszki
(nie krójcie jej - będzie łatwiej ją wyjąć).
Teraz czas na sos
szafranowy
.
Szafran
namoczcie w
białym winie
.
Po 15 minutach zagotujcie
wino
z
szafranem
, doprawcie
solą
i
białym pieprzem
. Na koniec dodajcie
śmietanę
i podgrzewajcie aż zgęstnieje. Nie doprawiam sosu
szafranowego
niczym innym, żeby wyeksponować smak
szafranu
.
Szczupak
w sosie
szafranowym
posmakuje każdemu.
Polecam też przepis na
wątróbkę cielęcą
w
białym winie
.
Źródło:
http://gotuje-i-zjadam.blogspot.com/2012/08/szczupak-w-sosie-szafranowym-przepis.html
Przepisy powiązane
Sos pieczarkowy z natką pietruszki
Sos pieczarkowy z natką pietruszki
Sos pieczarkowy z natką pietruszki
Sos pieczarkowy z natką pietruszki
Sos pieczarkowy z natką pietruszki
Składniki powiązane (0)