Wykonanie
Jabłka to nie tylko szarlotka. Przekonałam się o tym, kupując
jabłka w cieście w Misiance. Były obłędne. Spróbowałam zrobić. Przepis na krucje ciasto z Misianki znalazłam na blogu White
Plate - z przepisu "Misiankowa szarlotka".

Składniki:6 dużych obranych i wydrążonych
jabłekkonfitura z
płatków róży
oliwa lub
masło klarowaneciasto:1/2 kg
mąkiszczypta
soli2
żółtka1 kostka
masła1 filiżanka
cukru (o pojemności 200 ml)2 łyżki kwaśnej
śmietany1
białko
Przygotowanie:
Masło posiekajcie z
mąką. Dodajcie pozostałe składniki na ciasto i wyróbcie na gładką masę. Odstawcie do lodówki na dwie godziny.

Rozwałkujcie ciasto na stolnicy wysypanej
mąką.
Jabłka pokrójcie w 2-cm plastry z dziurką. Układajcie na rozwałkowanym placku. Dziurkę w
jabłku wypełnijcie
konfiturą z róży. Następnie
jabłko obłóżcie
ciastem.
Jabłka w cieście układajcie na blasze wysmarowanej tłuszczem w odległości około 2 cm od siebie. Wierzch możecie posmarować
oliwą lub możecie położyć kawałek
masła klarowanego. Będą ładnie zrumienione. Pieczcie w temperaturze 160 stopni przez około 20 minut.
Potem zwiększcie temperaturę do 200 stopni i zapiekajcie jeszcze przez 10 minut. Rozkosz!!! Z kwaśną
śmietaną smakują jeszcze lepiej.

Polecam też przepis na ekspresową tartę z
borówek amerykańskich .