Wykonanie
Jabłka w kruchym cieście są wspaniałe. Trudno przestać jeść...

Składniki:4 obrane i wydrążone
jabłkakonfitura (ja użyłam śliwkowej)
oliwa lub
masło klarowaneciasto:30 dag
mąki pszennej20 dag
mąki kasztanwejszczypta
soli2
żółtka1 kostka
masła1 filiżanka
cukru (o pojemności 200 ml)2 łyżki kwaśnej
śmietany1
białko
Przygotowanie:
Masło posiekajcie z
mąką. Dodajcie pozostałe składniki na ciasto i wyróbcie na gładką masę. Odstawcie do lodówki na dwie godziny.Rozwałkujcie ciasto na stolnicy wysypanej
mąką.
Jabłka pokrójcie w 2-cm plastry z dziurką. Układajcie na rozwałkowanym placku. Dziurkę w
jabłku wypełnijcie
konfiturą. Następnie
jabłko obłóżcie
ciastem.
Jabłka w cieście układajcie na blasze wysmarowanej tłuszczem w odległości około 2 cm od siebie. Wierzch możecie posmarować
oliwą lub możecie położyć kawałek
masła klarowanego. Będą ładnie zrumienione. Pieczcie w temperaturze 160 stopni przez około 20 minut.
Potem zwiększcie temperaturę do 200 stopni i zapiekajcie jeszcze przez 10 minut. Rozkosz!!! Z kwaśną
śmietaną smakują jeszcze lepiej.