ßßß Cookit - przepis na Szybkie ciastka francuskie z mascarpone - jak zrobić

Szybkie ciastka francuskie z mascarpone - jak zrobić

nazwa

Wykonanie

Ciasto francuskie jest idealne do szybkich wypieków. Serek mascarpone może posłużyć za idealne nadzienie. Wykonanie: 25 minut. Czas: start!
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 opakowanie serka mascarpone
1 jajko
1 łyżka cukru
1 laska wanilii
1 łyżka śmietany (opcjonalnie)
oliwa do nasmarowania blachy
Przygotowanie:
Ciasto francuskie (dobrze rozmrożone) pokrójcie na kwadraty. Serek mascarpone rozmieszajcie z cukrem, żółtkiem i wanilią (laskę wanilii przekrójcie wzdłuż i ostrzem noża wyjmijcie aromatyczną zawartość). Jeśli masa będzie bardzo gęsta, dodajcie łyżkę śmietany - ale nie więcej, bo masa wypłynie w trakcie pieczenia. Na każdy kwadracik nakładajcie łyżkę masy i dokładnie zawijajcie brzegi. Układajcie na nasmarowanej oliwą blasze. Gotowe koperty z ciasta francuskiego posmarujcie roztrzepanym białkiem. Pieczcie w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut. Smacznego - ciasteczka z ciasta francuskiego z serkiem mascarpone są idealne do porannej kawy.
Źródło:http://gotuje-i-zjadam.blogspot.com/2012/12/szybkie-ciastka-francuskie-z-mascarpone.html