Wykonanie
Ultimate brownies - scroll down for EnglishPierwsze brownies i już idealne? Cóż, zaryzykuję to stwierdzenie, bo wyszły dokładnie takie jak oczekiwałam! Środek lekko puszysty, ale jednak dość zbity, intensywnie
czekoladowy, mokrawy. Na wierzchu wspaniała jaśniejsza, łamiąca się skórka. Kolejny kęs, kolejny szczebelek do
czekoladowego nieba! Łyk
mleka i można wspinać, to znaczy wgryzać się dalej ;) Czuję, że moja przygoda z przepisami na brownies właśnie się rozpoczęła!

Składniki:250 g
masła260 g
gorzkiej czekolady3
jajka260-275 g
cukru pudruszczypta
soli3/4 szklanki
mąki1 niepełna łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii (ewentualnie
cukier wanilinowy)Przygotowanie:
Masło pokrojone w kostkę i połamaną
czekoladę włożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do piekarnika, który będzie się rozgrzewał (do temperatury 180°C) do pieczenia brownies. Sprawdzić co kilka minut czy
masło i
czekolada się roztapiają, zamieszać i zostawić do całkowitego roztopienia. Można je także roztopić tradycyjnie nad miską z gotującą
wodą. W dużej misce ubić
jajka z
cukrem pudrem, aż się połączą, dodać
wanilię. Dodać rozpuszczone
masło z
czekoladą i wymieszać, aż masa będzie gładka.
Mąkę wymieszać z
sodą oczyszczoną i
solą, przesiać do czekoladowej masy i delikatnie wymieszać wszystko dużą łyżką. Ciasto przelać do formy (20x25 lub 20x30 cm) wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia, szpatułką wygładzić wierzch masy. Piec około 20-25 minut w temperaturze 180°C. Nie warto piec za długo, żeby zachować wilgotność ciasta. Przy sprawdzaniu patyczkiem lekko wilgotne okruchy ciasta powinny się do niego przyczepiać. Po upieczeniu wyjąć blachę z piekarnika i lekko przestudzić na kratce przed krojeniem.Przepis pochodzi z "River Cottage Every Day" (wprowadziłam drobne zmiany).




ULTIMATE BROWNIESIngredients (
make about 20-30 pcs):250 butter cut into cubes260 g dark chocolate broken into pieces3 eggs260-275 g powdered sugarpinch of salt3/4 cup of
flourabout 3/4 teaspoon of baking
soda(or use 3/4 cup self rising
flour instead of
flour with baking
soda)1 tablespoon vanilla extractPreparation:Set the oven at 180°C (360F). Put the butter and chocolate in a heatproof bowl and use warming oven to melt them - just put them inside and stir from
time to
time, take them out when melted completely. You can melt them in traditional way, over a pan of hot water.
Whisk the eggs and sugar in a large bowl adding vanilla. Beat in melted chocolate and butter until smooth. Sift salt with
flour and
soda (if using) over the chocolate mixture, gently fold in. Put the mixture into the baking tin (about 20x30 cm / 8x11 inches) greased or lined with baking paper. Bake about 20-25 minutes, not longer - overcooked brownies just get dry. Cool the tin on
wire rack for at least few minutes, then cut
cake into squares. Best served with glass of milk!Thanks for looking! Feel free to comment in English!