ßßß Cookit - przepis na Omlet biszkoptowy

Omlet biszkoptowy

nazwa

Wykonanie

Smak dzieciństwa, chociaż wtedy nazywał się inaczej. Dawno, dawno temu zamawiałam u mamy "babę z dżemem". Jadłam omlet biszkoptowy właśnie z nim i tylko z nim. Nie mam pojęcia skąd wzięło się sformułowanie "baba", ale funkcjonuje ono do dziś. Jakby go nie nazwać - to pyszny, puszysty, miękki omlet. Polecam opanowanie tego klasycznego przepisu.
Składniki (1 porcja):
2 jajka (osobno żółtka i białka)
2 łyżki mleka
3 łyżki mąki pszennej
szczypta soli
do podania dowolnie: dżem, świeże owoce, bita śmietana, krem czekoladowy
Przygotowanie:
Oddzielić żółtka od białek. W małej misce wymieszać żółtka z mlekiem, następnie dodać mąkę i wymieszać, aż powstanie gładka masa o średniej gęstości. W drugiej misce ubić białka na sztywną pianę, dodając szczyptę soli przed rozpoczęciem. Przełożyć masę żółtkową do ubitej piany z białek delikatnie wymieszać szpatułką lub dużą łyżką. Na średniej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i wylać na nią ciasto. Smażyć około 5 minut na średnim ogniu, omlet powinien się ładnie zrumienić. Delikatnie podważyć omlet i zdecydowanym ruchem przewrócić na drugą stronę. Smażyć jeszcze 2 minuty. Podawać od razu z ulubionymi dodatkami np. dżemem czy owocami. Smacznego!
Źródło:http://smakocie.blogspot.com/2012/08/omlet-biszkoptowy.html