Wykonanie
Smak dzieciństwa, chociaż wtedy nazywał się inaczej. Dawno, dawno temu zamawiałam u mamy "babę z
dżemem".
Jadłam omlet
biszkoptowy właśnie z nim i tylko z nim. Nie mam pojęcia skąd wzięło się sformułowanie "baba", ale funkcjonuje ono do dziś. Jakby go nie nazwać - to pyszny, puszysty, miękki omlet. Polecam opanowanie tego klasycznego przepisu.

Składniki (1 porcja):2
jajka (osobno
żółtka i
białka)2 łyżki
mleka3 łyżki
mąki pszennejszczypta
solido podania dowolnie:
dżem, świeże
owoce,
bita śmietana,
krem czekoladowyPrzygotowanie:Oddzielić
żółtka od
białek. W małej misce wymieszać
żółtka z
mlekiem, następnie dodać
mąkę i wymieszać, aż powstanie gładka masa o średniej gęstości. W drugiej misce ubić
białka na sztywną pianę, dodając szczyptę
soli przed rozpoczęciem. Przełożyć masę
żółtkową do ubitej piany z
białek delikatnie wymieszać szpatułką lub dużą łyżką. Na średniej patelni rozgrzać niewielką ilość
oleju i wylać na nią ciasto. Smażyć około 5 minut na średnim ogniu, omlet powinien się ładnie zrumienić. Delikatnie podważyć omlet i zdecydowanym ruchem przewrócić na drugą stronę. Smażyć jeszcze 2 minuty. Podawać od razu z ulubionymi dodatkami np.
dżemem czy
owocami. Smacznego!



