ßßß
Składniki (1 porcja):2 jajka (osobno żółtka i białka)2 łyżki mleka3 łyżki mąki pszennejszczypta solido podania dowolnie: dżem, świeże owoce, bita śmietana, krem czekoladowyPrzygotowanie:Oddzielić żółtka od białek. W małej misce wymieszać żółtka z mlekiem, następnie dodać mąkę i wymieszać, aż powstanie gładka masa o średniej gęstości. W drugiej misce ubić białka na sztywną pianę, dodając szczyptę soli przed rozpoczęciem. Przełożyć masę żółtkową do ubitej piany z białek delikatnie wymieszać szpatułką lub dużą łyżką. Na średniej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i wylać na nią ciasto. Smażyć około 5 minut na średnim ogniu, omlet powinien się ładnie zrumienić. Delikatnie podważyć omlet i zdecydowanym ruchem przewrócić na drugą stronę. Smażyć jeszcze 2 minuty. Podawać od razu z ulubionymi dodatkami np. dżemem czy owocami. Smacznego!


