ßßß
Składniki:pół szklanki mąki pszennejpół szklanki mąki pełnoziarnistej4 czubate łyżki płatków owsianychok. 120 g zimnego masła pokrojonego w kostkę1/2 lub 2/3 szklanki cukru pudru do kruszonkiszczypta soli5-8 jabłek obranych i pokrojonych w plastry2-4 łyżki cukru pudru do posłodzenia jabłek (do smaku)łyżeczka cynamonunieco soku z cytrynyPrzygotowanie:Obie mąki przesiać do miski. Dodać sól i masło, wymieszać składniki rękoma lekko ugniatając, aż powstaną grudki. Dodać cukier puder i płatki owsiane, dalej wyrabiać tworząc mniejsze i większe grudki kruszonki. Pokrojone jabłka skropić lekko sokiem z cytryny i wymieszać z cukrem pudrem i cynamonem. Przełożyć jabłka do żaroodpornego naczynia, ułożyć możliwie ciasno. Na wierzchu jabłek rozprowadzić równą warstwę kruszonki. Piec w temperaturze 180 C około 45 minut, aż kruszonka się zarumieni. Najlepsze na ciepło podane ze śmietana lub lodami.


OATMEAL APPLE CRUMBLEIngredients:half cup flourhalf cup wholemeal flour4 heaped tablespoons rolled oats / jumbo oatsabout 120 g cold unsalted butter, diced1/2 to 2/3 cup powdered sugar for the crumblepinch of salt5-8 apples peeled and sliced2-4 tablespoons powdered sugar for applesteaspoon cinnamonlemon juicePreparation:To make the crumble sift both flours into the bowl, add butter and salt. Mix and rub everything with your fingers until crumbs are formed. Stir in powdered sugar and oatmeal. Mix everything with your hands and squeeze a few handfuls of crumble in your fist to make lumps.Put apples in a large bowl, sprinkle lightly with lemon juice and sprinkle over the sugar and cinnamon, mix roughly. Spread in ovenproof dish and push them a bit to the bottom to avoid free spaces between apple slices. Sprinkle the crumble over the apples creating even layer. Bake in oven preheated to 180 C (355 F) for about 40-45 until crumble is golden. Serve hot with cream or ice cream. Cold leftovers are also delicious!Thanks for looking! Please, feel free to leave your comment in English. I will be pleased! :)