Wykonanie
Oatmeal apple crumble - scroll down for EnglishOne miękną, ja wymiękam. One tak pięknie pachną, ja tak chętnie je zjadam. Gorące, rozpływające się
cynamonowe jabłka pod chrupiącą, rumianą owsianą kruszonką. Czego chcieć więcej w zimowy poranek, popołudnie albo wieczór? No tak - jeszcze kleks
śmietany albo lepiej - gałka
lodów! Będzie wspaniale, prawda?

Składniki:pół szklanki
mąki pszennejpół szklanki
mąki pełnoziarnistej4 czubate łyżki
płatków owsianychok. 120 g zimnego
masła pokrojonego w kostkę1/2 lub 2/3 szklanki
cukru pudru do kruszonkiszczypta
soli5-8
jabłek obranych i pokrojonych w plastry2-4 łyżki
cukru pudru do posłodzenia
jabłek (do smaku)łyżeczka
cynamonunieco
soku z cytrynyPrzygotowanie:Obie
mąki przesiać do miski. Dodać
sól i
masło, wymieszać składniki rękoma lekko ugniatając, aż powstaną grudki. Dodać
cukier puder i
płatki owsiane, dalej wyrabiać tworząc mniejsze i większe grudki kruszonki. Pokrojone
jabłka skropić lekko
sokiem z cytryny i wymieszać z
cukrem pudrem i
cynamonem. Przełożyć
jabłka do żaroodpornego naczynia, ułożyć możliwie ciasno. Na wierzchu
jabłek rozprowadzić równą warstwę kruszonki. Piec w temperaturze 180 C około 45 minut, aż kruszonka się zarumieni. Najlepsze na ciepło podane ze
śmietana lub
lodami.




OATMEAL APPLE CRUMBLEIngredients:half cup
flourhalf cup wholemeal
flour4 heaped tablespoons rolled oats / jumbo oatsabout 120 g cold unsalted butter, diced1/2 to 2/3 cup powdered sugar for the crumblepinch of salt5-8 apples peeled and sliced2-4 tablespoons powdered sugar for applesteaspoon cinnamonlemon juicePreparation:To
make the crumble sift both flours into the bowl, add butter and salt. Mix and rub everything with your fingers until crumbs are formed. Stir in powdered sugar and oatmeal. Mix everything with your hands and squeeze a few handfuls of crumble in your fist to
make lumps.Put apples in a large bowl, sprinkle lightly with lemon juice and sprinkle over the sugar and cinnamon, mix roughly. Spread in ovenproof dish and push them a bit to the bottom to avoid free spaces between apple slices. Sprinkle the crumble over the apples creating even layer. Bake in oven preheated to 180 C (355 F) for about 40-45 until crumble is golden.
Serve hot with cream or ice cream. Cold leftovers are also delicious!Thanks for looking! Please, feel free to leave your comment in English. I will be pleased! :)