ßßß Cookit - przepis na Pod kruszonką jabłka miękną...

Pod kruszonką jabłka miękną...

nazwa

Wykonanie

Oatmeal apple crumble - scroll down for English
One miękną, ja wymiękam. One tak pięknie pachną, ja tak chętnie je zjadam. Gorące, rozpływające się cynamonowe jabłka pod chrupiącą, rumianą owsianą kruszonką. Czego chcieć więcej w zimowy poranek, popołudnie albo wieczór? No tak - jeszcze kleks śmietany albo lepiej - gałka lodów! Będzie wspaniale, prawda?
Składniki:
pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki mąki pełnoziarnistej
4 czubate łyżki płatków owsianych
ok. 120 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
1/2 lub 2/3 szklanki cukru pudru do kruszonki
szczypta soli
5-8 jabłek obranych i pokrojonych w plastry
2-4 łyżki cukru pudru do posłodzenia jabłek (do smaku)
łyżeczka cynamonu
nieco soku z cytryny
Przygotowanie:
Obie mąki przesiać do miski. Dodać sól i masło, wymieszać składniki rękoma lekko ugniatając, aż powstaną grudki. Dodać cukier puder i płatki owsiane, dalej wyrabiać tworząc mniejsze i większe grudki kruszonki. Pokrojone jabłka skropić lekko sokiem z cytryny i wymieszać z cukrem pudrem i cynamonem. Przełożyć jabłka do żaroodpornego naczynia, ułożyć możliwie ciasno. Na wierzchu jabłek rozprowadzić równą warstwę kruszonki. Piec w temperaturze 180 C około 45 minut, aż kruszonka się zarumieni. Najlepsze na ciepło podane ze śmietana lub lodami.
OATMEAL APPLE CRUMBLE
Ingredients:
half cup flour
half cup wholemeal flour
4 heaped tablespoons rolled oats / jumbo oats
about 120 g cold unsalted butter, diced
1/2 to 2/3 cup powdered sugar for the crumble
pinch of salt
5-8 apples peeled and sliced
2-4 tablespoons powdered sugar for apples
teaspoon cinnamon
lemon juice
Preparation:
To make the crumble sift both flours into the bowl, add butter and salt. Mix and rub everything with your fingers until crumbs are formed. Stir in powdered sugar and oatmeal. Mix everything with your hands and squeeze a few handfuls of crumble in your fist to make lumps.
Put apples in a large bowl, sprinkle lightly with lemon juice and sprinkle over the sugar and cinnamon, mix roughly. Spread in ovenproof dish and push them a bit to the bottom to avoid free spaces between apple slices. Sprinkle the crumble over the apples creating even layer. Bake in oven preheated to 180 C (355 F) for about 40-45 until crumble is golden. Serve hot with cream or ice cream. Cold leftovers are also delicious!
Thanks for looking! Please, feel free to leave your comment in English. I will be pleased! :)
Źródło:http://smakocie.blogspot.com/2012/02/pod-kruszonka-jabka-miekna.html